Hrvatska
StoryEditor

Rekordni pad potrošačkih cijena u veljači

17. Ožujak 2016.

U veljači su na godišnjoj razini najviše pale cijene prijevoza, 4,4 posto, pri čemu su cijene goriva za prijevozna sredstva potonule 7 posto. Slijedile su, s padom za 1,5 posto, cijene hrane i bezalkoholnih pića, odjeće i obuće te stanovanja, vode, električne energije i plina, dok su cijene obrazovanja skliznule 0,9 posto.

U Hrvatskoj su u veljači potrošačke cijene pale za rekordnih 1,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je ponajviše posljedica oštrog pada cijena goriva, pokazuje izvješće Državnog zavoda za statistiku. U četvrtak objavljeni podaci DZS-a ukazuju na nastavak deflacijskih pritisaka, s obzirom da potrošačke cijene stagniraju ili padaju već dvije godine. U veljači je pad cijena na godišnjoj razini bio znatno veći nego mjesec dana prije, kada su cijene skliznule 0,8 posto. Pad potrošačkih cijena za 1,4 posto nije zabilježen od 2000. godine, od kada DZS vodi te podatke.

- Time je nastavljen trend deflatornih pritisaka, koji sa sporadičnim prekidima traje od veljače 2014. Ovo je ujedno i najsnažniji godišnji pad otkad DZS prati kretanje indeksa potrošačkih cijena, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U veljači su na godišnjoj razini najviše pale cijene prijevoza, 4,4 posto, pri čemu su cijene goriva za prijevozna sredstva potonule 7 posto. Slijedile su, s padom za 1,5 posto, cijene hrane i bezalkoholnih pića, odjeće i obuće te stanovanja, vode, električne energije i plina, dok su cijene obrazovanja skliznule 0,9 posto. Cijene rekreacije i kulture pale su, pak, 0,6 posto na godišnjoj razini, dok su cijene komunikacije skliznule 0,4, a pokućstva i opreme za kućanstvo 0,3 posto.

S druge strane, najviše su na godišnjoj razini porasle, za 1,8 posto, cijene zdravlja, a slijedile su cijene alkoholnih pića i duhana, s rastom od 1,2 posto. Cijene restorana i hotela porasle su, pak, za 0,6 posto.

- Isključimo li iz indeksa potrošačkih cijena volatilne komponente (cijene energije i prehrane) temeljna godišnja stopa inflacije u veljači je zabilježila stagnaciju, navode analitičari RBA.

I na mjesečnoj su razini u veljači cijene pale, za 0,3 posto. Pritom su najviše, 1,9 posto, pale cijene odjeće i obuće zbog sezonskih sniženja, dok su cijene prijevoza, koje uključuju cijene goriva, u veljači pale za 1,6 posto u odnosu na siječanj. Tako je razdoblje deflacije ušlo u treću godinu, s obzirom da su lani potrošačke cijene u prosjeku pale za 0,5, a u 2014. godini za 0,2 posto.

- Negativne stope inflacije očekujemo i u nastavku godine, pri čemu bi tek prema kraju godine, uslijed očekivanog porasta cijena sirove nafte, mogli vidjeti blago intenziviranje inflatornih pritisaka. Očekujemo da će 2016. biti još jedna godina obilježena izostankom inflatornih pritisaka, zaključuju analitičari RBA.

29. travanj 2024 02:22