Hrvatska
StoryEditor

Roglić: Orbico će sljedeće godine postati veći u Poljskoj nego u Hrvatskoj

30. Rujan 2015.

[gallery columns="5" ids="226761,226762,226763,226764,226765"]

- Interes poljskih tvrtki za hrvatsko tržište je golem. Protekle godine izvoz Poljske u Hrvatsku je porastao za pedeset posto, dok je izvoz iz Hrvatske u Poljsku porastao za čak osamdeset posto – izjavio je ambasador Poljske u Hrvatskoj Maciej Szymanski prilikom otvorenja Poljsko-hrvatskog Foruma održanog danas u zagrebačkom hotelu DoubleTree by Hilton.

Na odlične političke odnose dvaju država ukazala je i Katarzyna Kacperczyk, zamjenica ministra vanjskih i europskih poslova Poljske.

- Ponosna sam što smo najbolje i najsnažnije tvrtke doveli u Hrvatsku kako bi se predstavili na ovom forumu - izjavila je Kacperczyk, te dodala kako se nada što skorijoj realizaciji projekta Baltik-Adriatik koji bi trebao povezati poljske i hrvatske luke.

Zamjenik ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Joško Klisović pred poljskim gostima pohvalio se gospodarskim rastom Hrvatske.

- Već tri kvartala smo u plusu. Domaća potrošnja tako je rasla 0, 4 posto, izvoz velikih 12 posto, investicije u Hrvatsku su se povećale za 0, 8 posto. Kada govorimo o iskorištavanju fondova EU tu Hrvatska ima puno toga za naučiti od Poljske. Mogu slobodno reći kako nam je ta država uzor glede tog pitanja – rekao je Klisović.

Glavni sektori u kojima Poljske tvrtke ostvaruje svoj profit su kozmetika, hrana, energetski sektor, inovacije, te financijski sektor koji predvodi poljska PKO BP banka s imovinom koja je u 2013 iznosila 48 milijardi, te koja je ujedno prema Deloitteovom istraživanju najmoćnija financijska institucija središnje Europe.

Orbico grupa Branka Roglića koja je preuzela poljsku tvrtku Navu, s prihodom od 215 milijuna eura jedan je od spomenutih primjera poslovne povezanosti domaćih i poljskih tvrtki. Tako je kratku prezentaciju o uspjehu te tvrtke imao njen direktor Stjepan Roglić.

- Poljska je tržište od 40 milijuna ljudi, dakle deset puta veće od hrvatskog. Oni su potpuno okrenuti zapadu i nisu osjetili krizu. Od sljedeće godine postat ćemo veći u Poljskoj nego u Hrvatskoj – najavio je Roglić.

Na forumu su sudjelovali predstavnici pedesetak poljskih tvrtki iz potrošačkog sektora, sektora energetike i informatike,a riječ je o dosad najvećoj organiziranoj posjeti poljskih tvrtki Republici Hrvatskoj.

19. travanj 2024 23:50