Hrvatska
StoryEditor

Rumunji žele što prije otvoriti pregovore za preuzimanje HŽ Carga

13. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Rumunjski željeznički gigant Grapmet grupa nada se da će već u rujnu sa hrvatskom Vladom početi pregovarati o preuzimanju HŽ Carga. Glasnogovornica Grampeta, Oana Popescu kazala je u utorak u Zagrebu, kako ta kompanija želi čim prije početi sa užom konsolidacijom HŽ-a u Grampet, koji je u snažnom privatizacijskom zamahu.

Osim u Hrvatskoj, Grampet u ovom času pokušava preuzeti i najvećeg željezničkog operatera u Rumunjskoj i Bugarskoj, čime bi se zatvorio golemi transportni krug od Sjevernog do Crnog Mora te konačno do Jadrana. Najveće izglede Grampet ima u Hrvatskoj, jer je privatizacija u Bugaraskoj trenutno suspendirana, dok je onu u Rumunjskoj usporava lokalna politička kriza.

U Grampetu smatraju da su oni najbolji kandidat za preuzimanje HŽ Carga zato jer posluju na gotovo svim regionalnim tržištima, poznaju lokalne specifičnosti i žele da im Vlada i hrvatski sindikati budu partneri u privatizaciji.

-HŽ Cargo ima dobru prometnu infrastrukturu no hitno joj je potrebna modernizacija. Grampet će dati novac za modernizaciju, možda u njoj budu sudjelovale i neke od lokalnih tvrtki ali o tome je još uvijek prerano govoriti. Isto tako, prerano je reći bi li nakon preuzimanja u HŽ Cargu bilo Hrvata u menadžementu, no mi smo vrlo dobro svjesni da bez lokalne ekspertize mi nećemo moći biti efikasni- kazala je Popescu.

U Grampetu također ne kriju da će doći do otpuštanja u HŽ Cargu, no nadaju se razumijevanju i dobrom dijalogu sa sindikatima.

–Restrukturiranje će biti težak i skup posao - jasna je Popescu.

Grampet u ovom času operira na više od 10.000 kilometara transportnih puteva sa vlastitih 400 lokomotiva i više od 16.000 vagona. Dugoročni cilj im je zatvaranje navedenog trokuta Sjeverno-Crno-Jadranskom more čime bi se postigle brojne uštede te vagoni ne bi putovali prazni. Popescu dodaje kako je uvjerena da će novi ciklus ekonomskog rasta u Europskoj uniji biti snažno vezan uz Aziju, na čemu Grampet može itekako profitirati.

Riječ je o privatnoj kompaniji u gotovo stopostonom vlasništu rumunjskog poduzetnika Gruie Stoice koja je u prošloj godini ostvarila promet od pola milijarde eura i dobit od 28 milijuna eura.

21. svibanj 2024 02:36