Hrvatska
StoryEditor

S problemima kakve ima Hrvatska, Belgija se suočila prije 30 godina

16. Ožujak 2012.

Veleposlanica Kraljevine Belgije u Hrvatskoj Nancy Rossignol u petak je posjetila Karlovac te je tom prilikom izjavila kako ju sadašnja nužnost restrukturiranja hrvatskog gospodarstva podsjeća na situaciju u kakvoj je Belgija bila prije 30 godina, kad se njen južni dio oslanjao na proizvodnju čelika, a sjever na tekstilnu industriju.

‘Nekonkurentnost na svjetskom tržištu prisilila je gospodarstvo na specijalizaciju unutar tih branši, a osnova toga je bilo koncentriranje na stvaranju istraživačko-razvojnih centara i centara izvrsnosti kao izvore obrazovanja i stjecanja specijalističkih znanja za mladu generaciju. Vidim po sadržaju studija da je i Veleučilište u Karlovcu krenulo tim smjerom, koje bi trebalo postati istraživačko-razvojna baza za inovacije i projekte kad su još u toj početnoj, neprofitnoj fazi. Zatim, ako projekt prođe razvojnu fazu i ima komercijalni potencijal, osnivanjem spin-off društva privuče i privatni kapital koji bi tada projekt lansirao i u proizvodnju i stvaranje profita - kazala je veleposlanica Rossignol u razgovoru sa županom Ivanom Vučićem, dekanom Veleučilišta Brankom Wasserbauerom i njihovim suradnicima pri obilasku Veleučilišta i njegovih laboratorija.

Međutim, u uredu župana, veleposlanica Rossignol, nadovezujući se na već poslovično iskazan interes ulagača iz EU-a u Hrvatsku, skrenula je pažnju domaćinu i na pismo koje su članovi Delegacije EU komisije u Hrvatskoj poslali Vladi RH, kao i svim njenim ministrima pojedinačno, a u kojem su pobrojene glavne poteškoće s kojima se susreću strani ulagači zainteresirani za ulaganja u Hrvatskoj. - Razlog tog pisma nemojte shvatiti kao negativan pritisak, nego kao pragmatičan pokušaj s naše strane, u kojem se nude i pragmatična rješenja za otklanjanje tih uočenih disfunkcionalnosti na obostranu korist. Uostalom, i novac iz EU fondova će sad biti dostupan Hrvatskoj, pa tako i njenim županijama, stoga smatram da bi i župan trebao igrati jednu od ključnih uloga u tom smislu. Ne zaboravimo, među posljednjim učlanjenim zemljama u EU, neke su izvrsno iskoristile ponuđena sredstva EU-a, dok imamo i vrlo negativnih primjera, a ja vjerujem da će iskustva s Hrvatskom biti pozitivna - kazala je veleposlanica Rossignol. Kako bi potkrijepila svoju nadu, najavila je niz predavanja koja za sljedeći tjedan u Zagrebu na temu ulaganja u EU-a u Hrvatskoj organizira Europska komisija, a kao konkretnu priliku za direktno povezivanje gospodarstava i na lokalnoj razini, veleposlanica je najavila dolazak belgijske gospodarske delegacije. Njezini će članovi biti posebno fokusirani na mogućnosti suradnje i ulaganja u projekte iz sektora infrastrukture, transporta i zaštite okoliša. Kao važan moment istaknula je i sastanak s ministrom pravosuđa Orsatom Miljevićem na kojem je on najavio ubrzanje rješavanja svih neriješenih pitanja u domeni zemljišno-knjižnih odjela i ažuriranja vlasništva nad nekretninama.

Ataše za gospodarstvo belgijskog veleposlanstva u Hrvatskoj Antonio Garcia kazao je kako on tijekom šest godina svog rada u Hrvatskoj pomno prati sve pomake, te u tom smislu pohvalio primjere uspješne suradnje belgijskih tvrtki-dobavljača sirovina kao što su Solvay kroz sustav Wienerberger i Pipelife, te DW Plastiks za proizvodnju Kaplasta. Iznenađenje za belgijske goste bila je i već razvijena suradnja mesne industrije PPK, koju su na kraju posjetili, i njenih belgijskih partnera u dobavi mesnih sirovina za mesne prerađevine. Uzimajući u obzir i sve objektivne teškoće u kojima se Hrvatska našla istovremeno s tranzicijskim procesima i pristupnim procesom u EU, veleposlanica Rossignol izrazila je i punu potporu naporima nove Vlade u zauzimanju novog kursa izlaska iz teške situacije i stvaranja uvjeta za dolazak neophodnih investicija u Hrvatsku. Pri tome je izrazila i vjeru u to da će lokalni dionici biti sposobni prepoznati dobre i prave ulagače od onih sumnjivih, koji su nanjušili, slikovito je rekla, škrinju punu zlata, koja će se u obliku novca iz EU fondova otvoriti za pomoć Hrvatskoj, i to bi htjeli zlorabiti.

01. svibanj 2024 23:53