Hrvatska
StoryEditor

Sad je i službeno: Proizvodnja pala osmi mjesec zaredom, za 0,8 posto

30. Prosinac 2013.

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u studenome pala za 0,8 posto na godišnjoj razini, već osmi mjesec zaredom, no pad je znatno manji nego mjesec dana prije te manji nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u studenome ojačala za 3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na studeni prošle godine pala za 0,8 posto.

To je znatno manji pad nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u studenome industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Svi su očekivali pad, i to između 2,5 i 4,7 posto.

To je već osmi mjesec zaredom kako industrija slabi, no pad je usporen u odnosu na listopad, kada je proizvodnja potonula 3,4 posto.

„U studenome je industrijska proizvodnja nastavila slabiti na godišnjoj razini, iako stope pada bilježe usporavanje posljednjih pet mjeseci, što je djelomice posljedica niske prošlogodišnje baze“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Pad proizvodnje ponajviše je posljedica nejake domaće i inozemne potražnje, kao i restrukturiranja domaće industrije.

Promatrajući prema GIG-u, u studenome je na godišnjoj razini najviše, 8,3 posto, potonula proizvodnja intermedijarnih proizvoda, dok je proizvodnja energije pala 6,6 posto.

S druge strane, najviše su, 8,1 posto, porasle proizvodnja kapitalnih i trajnih proizvoda za široku potrošnju. Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju ojačala je, pak, 4 posto.

Ukupno je u 11 mjeseci ove godine industrijska proizvodnja pala za 1,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a očekuje se pad proizvodnje i u prosincu.

„I u posljednjem ovogodišnjem mjesecu očekujemo nastavak negativnih trendova u industrijskoj proizvodnji. Poticaj oporavku i rastu gospodarstva u sljedećoj godini trebao bi doći od investicijskih aktivnosti, kako javnih tako i privatnih, što bi se trebalo pozitivno odraziti i na kretanja u industrijskoj proizvodnji. Stoga u 2014. očekujemo pozitivnu stopu rasta industrijske proizvodnje“, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

28. travanj 2024 17:48