Hrvatska
StoryEditor

Sastanci Oreškovića s ulagačima mogli bi rezultirati s više stranih investicija

03. Ožujak 2016.
Piše:
Miro Soldić

Sudeći po broju glasova u našem netom završenoj Fight clubu na temu hoće li sastanci Tihomira Oreškovića s ulagačima osigurati više stranih investicija u Hrvatskoj, izgleda da je novi premijer nešto najbolje što se dogodilo hrvatskoj gospodarskoj diplomaciji u zadnjih dvadesetak godina.

Naime, preko 4700 glasova naših čitatelja dobio je Guste Santini sa svojom tezom da će Oreškovićevo sastančenje s investitorima donijeti konkretne napretke po pitanju stranih ulaganja, dok samo 68 njih dijeli razmišljanja Damira Novotnya kako je premijerova turneja po Europi samo dobar PR koji bez potpore Vlade neće dati previše ploda.

Santini tvrdi kako bi pozitivna ocjena premijerovih nastojanja od strane ulagača mogla rezultirati oživljavanjem tržišta u smislu potražnje hrvatskog duga, a to bi moglo imati pozitivne implikacije i biti svojevrstan poziv za ostale investitore. I sam Orešković se s dozom humora osvrnuo na svoje sastanke s ulagačima opaskom da su dojmovi ‘good, good, good‘. Hoće li se uistinu povećati priljev prijeko potrebnih stranih investicija zbog premijerove diplomatske ofanzive ostaje za vidjeti.

Najveća prepreka ulaganjima i dalje je administrativni sustav koji se mora i može popraviti samo kvalitetnim političkim odlukama, po tom pitanju su složni i Novotny i Santini. No dosadašnje djelovanje nove Vlade koja se zabavlja kadrovskim križaljkama i marginalnim ideološkim igricama ne ulijeva povjerenje u grandiozne pomake, ali nada umire zadnja, ne u agoniji, nadamo se.

24. travanj 2024 07:14