Hrvatska
StoryEditor

Sedam najvećih hrvatskih gradova natječe se za 345,35 milijuna eura

23. Ožujak 2016.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je poziv za odabir područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), na koji se može prijaviti sedam najvećih hrvatskih gradova.

Ministarstvo je u srijedu priopćilo da je objavilo poziv za odabir područja za provedbu ITU mehanizama, definiranog u okviru operativnih programa "Konkurentnost i kohezija" i "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014.-2020.

"Riječ je o ograničenom pozivu, a prihvatljivi prijavitelji su sedam najvećih urbanih centara u Republici Hrvatskoj, odnosno, gradovi koji imaju više od 50.000 stanovnika u centralnim naseljima - Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Slavonski Brod, Zadar i Pula", navodi se u priopćenju.

U sklopu tog poziva ne dodjeljuju se bespovratna sredstva. Prijavitelj koji zadovolji minimalan bodovni prag dobit će status ITU područja i postati prihvatljiv za korištenje dijela financijskih sredstava iz deset specifičnih ciljeva u okviru operativnih programa "Konkurentnost i kohezija" i "Učinkoviti ljudski potencijali" za provedbu ITU mehanizma, objašnjavaju iz Ministarstva.

ITU mehanizam je mehanizam za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju te omogućuje pružanje financijske potpore za provođenje integriranih aktivnosti i provedbe složenih strategija razvoja urbanih područja.

Ukupna indikativna alokacija u sklopu ITU mehanizma iznosi 345,35 milijuna eura (253,35 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 50 milijuna iz Kohezijskog fonda i 42 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda).

Rok za podnošenje prijava za taj javni poziv je 15. srpnja, a prijave će se obrađivati po redoslijedu zaprimanja.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU danas je izvijestilo da se do 25. ožujka mogu predati projektni prijedlozi na poziv za provedbu programa javnih radova za aktivaciju žena u lokalnoj zajednici, a za što je namijenjeno 60,7 milijuna kuna. 

Kako su naveli u priopćenju, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava objavilo je ograničeni poziv na dostavu projektnih prijedloga HR.1.1.13 "Provedba programa javnih radova za aktivaciju žena u lokalnoj zajednici" u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013. u iznosu od 60,7 milijuna kuna. 

Opći cilj tog poziva je potpora pristupu zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ugroženih skupina te smanjenje nezaposlenosti kroz provedbu programa javnih radova usmjerenih na pružanje socijalnih usluga u lokalnoj zajednici.

"Budući da je riječ o ograničenom pozivu na dostavu projektnog prijedloga, prihvatljiv prijavitelj je Institucija/pravna osoba nadležna za provedbu mjera politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj prema nacionalnom zakonodavstvu", navode iz Ministarstva. 

18. svibanj 2024 18:43