Hrvatska
StoryEditor

Slučaj s karlovačkom toplanom ide u Bruxelles?

04. Siječanj 2013.

Karlovački slučaj toplinskog sustava rješavat će se u Bruxsellesu, na domaćem Ustavnom sudu i uz arbitražu pučkog pravobranitelja, sve zbog izostanka partnerskog odnosa sa Državnim inspektoratom i Agencijom za zaštitu osobnih podataka, najavio je danas putem medija Ilija Rkman, predsjednik Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača.

Kršenje prava korisnika karlovačkog toplinarstva na vlastiti izbor toliko je eskalirao, po Rkmanovom mišljenju, da će se sazvati izvanredna sjednica Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača i razmotriti potreba podizanja ustavne tužbe i arbitraže Pučkog pravobranitelja“, a slijedi i internacionalizacija karlovačkog slučaja, priopćio je Rkman, koji je također član Opće skupštine ANEC-a, sa sjedištem u Bruxellesu. 

Tko je karlovačkoj Gradskoj toplani d.o.o. i temeljem kojeg propisa prepustio bazu osobnih podataka Toplane (u stečaju) te postoje li pisane privole korisnika stare toplane da postanu korisnici nove toplane , ključna su pitanja koja su bila upaljač svih današnjih problema između korisnika i pružatelja usluga karlovačkog toplinarstva, posebno onih korisnika koji su u međuvremeno uklonili radijatore iz stanova čiji su vlasnici, a sada dobivaju ovrhe. Ti građani smatraju da nemaju ugovorni odnos s novim subjektom (Gradska toplana) i nazivaju zloporabom monopola praksu da im Gradska toplanu šalje račune za uslugu koju ne žele i ne koriste.Po Rkmanovom mišljenju institucije su propustile tijekom ljeta (prilikom odlaska prezadužene Toplane u stečaj i formiranja nove tvrtke Gradska toplana) poslušati savjete Regionalne organizacije za zaštitu potrošača(ROZP) i sve rješavati partnerski, a posao nadzora kojeg je trebalo obavljati promptno Državni inspektorat (DI) i Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) rješavale su presporo, te je propuštena prilika da se „istrenira praksa Europske unije“. - Sada će Potrošač (Kolektivni član organizacija za zaštitu potrošača Europske unije - BEUC Temporary Associate, CI Affialiate i ANEC Associate) između ostalog morati potražiti pomoć u Bruxellesu, piše u priopćenju.

Po mišljenju Ilije Rkmana nedavni otvoreni medijski napad AZOP-a i Državnog inspektorata na ROZP, koji štiti prava građana kao potrošača, ujedno je i napad na sve udruge zaštite potrošača, odnosno rušenje temelja hrvatskog sustava zaštite potrošača i to nepunih šest mjeseci prije ulaska Hrvatske u Europskoj uniji.Udruga Neću usluge Toplane najavila je da će građani 19. siječnja (u 10 sati), na prijavljenom javnom skupu ispred zgrade Gradske toplane, prosvjedno paliti svoje prosinačke račune za grijanje. Ako do tada računi ne stignu prosvjedno paljenje obavit će se 26. siječnja.

25. travanj 2024 10:59