Hrvatska
StoryEditor

Stagnacija troškova rada u Hrvatskoj u trećem tromjesečju, u EU rast

18. Prosinac 2015.

Troškovi rada po satu u Hrvatskoj gotovo su stagnirali u trećem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani, nakon dva tromjesečja izrazitijeg rasta, dok je na razini Europske unije nastavljen njihov ravnomjeran rast, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U trećem su ovogodišnjem tromjesečju kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu u Hrvatskoj gotovo stagnirali na godišnjoj razini. U prethodnom su tromjesečju povećani za tri posto, a u tromjesečju prije toga za 2,3 posto, pokazuje izvješće Eurostata. Pritom su troškovi plaća stagnirali, a gotovo su nepromijenjeni na godišnjoj razini bili i troškovi doprinosa.

Među zemljama EU stagnaciju troškova rada zabilježile su u trećem tromjesečju i Belgija te Nizozemska, pokazuje izvješće Eurostata.

Najveći su rast troškova rada po satu u trećem tromjesečju zabilježile Latvija i Bugarska, obje za 7,4 posto. Slijedi Rumunjska sa 7,3 posto, Estonija sa 6,1 posto i Litva, s 5,7 posto. Najveći pad troškova rada po satu zabilježio je Portugal, za 2,8 posto, a slijedi Slovenija, s padom troškova od 1,5 posto.

U EU u cjelini kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u trećem tromjesečju 1,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje, gotovo istim tempom kao i u prethodnom tromjesečju. Pritom su troškovi plaća uvećani dva posto, a troškovi doprinosa 1,1 posto.

Eurozona je, prema izračunu Eurostata, zabilježila u trećem tromjesečju rast troškova rada po satu za 1,1 posto u odnosu na isto lanjsko tromjesečje, čime je njihov rast bio pola postotnog boda snažniji nego u prethodnom tromjesečju. Troškovi plaća pritom su uvećani 1,4 posto, dok su troškovi doprinosa gotovo stagnirali na godišnjoj razini.

Promatrano po sektorima, najviše su u EU u razdoblju od srpnja do rujna porasli ukupni troškovi rada po satu u građevinskom i uslužnom sektoru, za 2,3, odnosno 2,0  posto. U proizvodnoj industriji njihov je rast bio nešto blaži i iznosio je 1,6 posto.

U eurozoni su, pak, prednjačili industrija i uslužni sektor s rastom ukupnih troškova rada po satu za 1,3 odnosno 1,2 posto. U građevinskom sektoru porasli su 0,8 posto, pokazuju podaci Eurostata.

29. travanj 2024 13:52