Hrvatska
StoryEditor

Što donosi nova izmjena ovršnog zakona?

18. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Po tko zna koji put mijenja se ovršni zakon. Unatoč toj činjenici, svim lickanjima ovršnog zakona, ovogodišnjim mjerama oprosta duga, broj blokiranih građana ne pada

Još od lani blokirani građani duguju više nego kompletno gospodarstvo, te je i sada njihov broj golem. Toliko im se pomoglo da je 320.000 ljudi i sada blokirano na 33,6 milijardi kuna, čak 5,7 milijardi kuna više nego prije godinu dana, piše Slobodna Dalmacija. Da apsurd bude veći, početkom godine iz evidencije je izbrisano 13.589 preminulih dužnika sa 649 milijuna duga. Ipak, trenutni dug blokiranih je 34 milijarde kuna, a dug gospodarstva - 27,7 milijardi. Nema sumnje, blokirani dužnici samo tonu...

Prema pisanju Slobodne, Ministarstvo pravosuđa pripremilo je novi set mjera za pomoć kojeg će poslati u hitnu saborsku proceduru. Tako za dug manji od 20.000 kuna može se provesti ovrha nad nekretninom jedino ako dužnik nema račun, nema stalnih primanja i novčana ovrha nije uspjela. Nadalje, ovrhovoditelj dužnika mora pismeno pozvati na plaćanje duga i dati mu rok od 15 dana te tek nakon tog roka može pokrenuti ovrhu. Ovrha se pokreće tako da javnom bilježniku dostavi dokaz da je dužnik primio poziv i nije platio dug.

Da bi dužnik kojem je ovršena plaća i druga novčana primanja bio obaviješten o svim vrstama ovrhe koje su pokrenute nad njegovim sredstvima, rok za prijenos zaplijenjenog novca, odnosno do provođenja pravomoćnog ovršnog rješenja, jest 60 dana. To bi trebao smanjiti broj sporova, a sredstva do 10.000 kuna bi se blokirala ali se ne bi usmjerila na račun ovrhovoditelja nego bi čekala na sudsko rješenje kome pripadaju.

Ministar pravosuđa kani uvesti i svojevrsnu kaznu od 400 kuna za nepoštene vjerovnike. Građani kojima su ovršeni računi za obveze koje su podmirili mogu u roku od tri mjeseca od ovrhe tražiti da im se ovršeni novac vrati s pripadajućim kamatama i 400 kuna za troškove i nepoštenje vjerovnika.

Također, uvodi se jedinstveni redoslijed namirenja pa pri sjedanju na plaću ovršenog dužnika bančina ovrha neće imati prednost pred izravnom naplatom po presudi za uzdržavanje djeteta, a da bi se suzbile zloporabe omogućit će se uvid u podatke o drugim ovrhovoditeljima. Kad je riječ o zateznim kamatama one će se ubuduće automatski usklađivati sa zakonskim izmjenama, a ne na prijedlog jedne od stranaka u ovršnom postupku.

20. travanj 2024 07:02