Hrvatska
StoryEditor

Sunčani Hvar - još jedna kompanija spašena predstečajem

27. Lipanj 2015.

Tvrtka Sunčani Hvar još je jedan dokaz da neke tvrtke trebaju otići u predstečajnu nagodbu da bi počele raditi kako treba. Otkako je prošle godine sklopila predstečajnu nagodbu koja predstavlja završetak ključne faze cjelokupnog restrukturiranja, tvrtka je povećala prihod za sedam posto, a uz daljnje mjere racionalizacije troškova poslovanja ostvaren je rast operativne dobiti za 26 posto.

Na nedavno održanoj skupštini tvrtke, prihvaćena je i odluka da se neto dobit u iznosu od 23,4 milijuna kuna iskoristi za pokrivanje akumuliranih gubitaka. U Sunčanom Hvaru su najavili da će 2015. godina označiti početak ulaska tvrtke u fazu profitabilnog poslovanja, novih investicija, te daljnjeg rasta i razvoja. U prvih pet mjeseci, odnosno u predsezoni, Sunčani Hvar je ostvario rast noćenja od devet i pol posto te rast poslovnih prihoda za 26 posto, što u tvrtki objašnjavaju daljnjim jačanjem tržišnog pozicioniranja na ključnim tržištima SAD-a, Velike Britanije i prekooceanskih zemalja Australije, Južne Koreje, Tajvana i Brazila. Do kraja 2015. u Sunčanom Hvaru očekuju ukupan rast noćenja od osam posto te rast prihoda iz osnovne djelatnosti od sedam posto, kao i daljnji rast operativne profitabilnosti.

– Možemo potvrditi da je predstečajnim postupkom osigurana financijska stabilnost tvrtke, rast operativnih rezultata, kontinuitet razvoja konkurentnih turističkih proizvoda, što će dodatno ojačati tržišni položaj Sunčanog Hvara, otvoriti nova radna mjesta i potaknuti daljnji rast i razvoj Hvara u smjeru jedne od najtraženijih ekskluzivnih turističkih destinacija – izjavila je Gordana Tomičić, predsjednica Uprave Sunčanog Hvara.

Dugovi tvrtke prema vjerovnicima iznosili su preko 570 milijuna kuna i dug je u predstečajnoj nagodbi smanjen za 47 posto, na 301,6 milijuna kuna, što je razina duga koju, tvrde u tvrtki, mogu uredno podmirivati od poslovanja. Predstečajnom nagodbom prihvaćen je plan restrukturiranja dokapitalizacijom te hotelske kuće. U dokapitalizaciji u iznosu od 221,5 milijuna kuna sudjeluju suvlasnici: ORCO Property Group, Prime Tourist Resorts i Republika Hrvatska, s time da vlasnička struktura države ostaje stabilna i kontinuirana, a dioničarski udio nepromijenjen.

18. svibanj 2024 08:00