Hrvatska
StoryEditor

Tek je svaki peti član uprave ženskog roda

17. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Unatoč postignutom napretku posljednjih desetljeća, većina žena u Hrvatskoj u svojoj se karijeri zadrži na razini srednjeg menadžmenta, dok do najviših upravljačkih pozicija u tvrtkama dođe svega 19 posto žena.

Veliko Deloitteovo istraživanje, predstavljeno na Veleučilištu Vern u Zagrebu, pokazuje da žene čine tek 19 posto članica uprava i 20 posto članica nadzornih odbora. Istraživanje je provedeno tijekom ljeta, a na upitnike je odgovorilo 137 žena i muškaraca na rukovodećim pozicijama u lokalnim i multinacionalnim tvrtkama na prostoru cijele Hrvatske.

Na predstavljanju rezultata istraživanja sudjelovao je i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazavši kako je prošle godine 38 posto poticaja dodijeljno ženama. Kao primjer uspješne žene naveo je Gordanu Kovačević, predsjednicu uprave Ericsson Nikole Tesle, kazavši kako se nada da će u budućnosti biti više žena poput nje. 

Istraživanje provedeno u Hrvatskoj pokazuje da tek 30 posto ispitanika poznaje velik broj žena koje zauzimaju izvršne pozicije u tvrtkama. Većina ispitanika, njih 62 posto poznaje svega nekoliko takvih žena, a ostali uglavnom poznaju tek jednu ili ni jednu. Slični rezultati su dobiveni i anketom provedenom u BiH te Sloveniji. 

Iako su žene u upravama kompanija još uvijek u manjini, opća percepcija je da se žene koje zauzimaju visoke upravljačke pozicije ponašaju jednako kao i muškarci i da imaju slične ciljeve. Ispitanici navode da muškarci i žene jednako uspješno ostvaruju financijske rezultate (62 posto) i da se jednako uspješno suočavaju s poslovnim izazovima (55 posto). Razlike u percepcijama postoje na određenim područjima kao što je upravljanje ljudskim resursima. Oko 66 posto ispitanika smatra da su žene uspješnije na tom području, a njih 56 posto smatra i da više rade na osobnom razvoju. Kao područja u kojima prednjače muškarci prvenstveno se navodi profesionalno napredovanje, za koje čak 76 posto smatra da je lakše ostvarivo muškarcima.

Ovakvi rezultati nisu iznenađujući jer i službeni podaci državne statistike pokazuju da muškarci prednjače na pozicijama ustavnog i vrhovnog suda, dok žene prednjače na općinskim, županijskim, trgovačkim i prekrašajnim sudovima. 

Prema Deloitteovom istraživanju postoji percepcija da žene često ulažu puno više napora kako bi bile na istoj poziciji kao muškarci, takvog je mišljenja čak 78 posto ispitanih. Njih 44 posto smatra da su žene rjeđe unaprijeđene od muškaraca i 55 posto odgovara da su manje plaćene.Na pitanje kako potaknuti veće unaprijeđenje žena na rukovodeće pozicije, većina ispitanih smatra da bi se to postiglo fleksibilnijim radnim uvjetima, programima koji balansiraju posao i obiteljski život i sustavima vrednovanja zaposlenih koji neutraliziraju roditeljske dopuste.

23. lipanj 2024 15:30