Hrvatska
StoryEditor

‘Tekstilci još uvijek postoje i uvelike pridonose gospodarstvu‘

24. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Iako tekstilno-obućarsko-kožarski proizvodni kompleks u Hrvatskoj često promatramo kao iznimno nestabilan i nekonkurentan, tekstilci sa svojih 21.500 zaposlenih u ukupnoj industrijskoj proizvodnji sudjeluju sa preko pet posto udjela.

Stranih ulaganja u taj sektor toliko je malo da ih se ne može niti nabrojati, za tekstilce nema niti državnih potpora ni olakšica, pa stranici po tom pitanju u Hrvatsku nemaju niti zašto dolaziti. No tekstilna industrija, koja je u dvadesetak godina izgubila sto tisuća radnih mjesta, još uvijek postoji i uvelike pomaže hrvatskom gospodarstvu, zaključak je konfrencije ‘Tekstilna znanost i gospodarstvo‘ koju je organizirao Tekstilno-tehnološki fakultet (TTF) u Zagrebu.Osim vrlo precizne analize stanja u tekstilnoj industriji, njezini ključni ljudi ponudili su i rješenja za buđenje tog sektora. Prema riječima Vinka Barišića, direktora Jadran tvornice čarapa Vlada bi trebala pojednostaviti sve faktore koji utječu na privlačenje stranih investitora i uvjeriti ih da je Hrvatska sigurno mjesto za njihov novac.

-Ulagačima treba ponuditi sigurnu luku za njihov kapital koji će se u Hrvatskoj dodatno oploditi. Međutim mi stranicima nismo zanimljivi jer smo uništili industrijsku proizvodnju. Stalno govorimo o novim strategijama industrijskog razvoja, a jedina strategija koja je provedena u Hrvatskoj je deindustrijalizacijska strategija, poručio je Barišić. U nedostatku planskih rješenja, predstavnici tekstilne industrije i fakulteta složili su se da je u međuvremenu najbolje čim više zapošljavati, jer su radnici u tekstilnoj industriji skromni i rade za minimalne plaće što bi prema njihovom mišljenju trebala biti jedna od najvećih vrlina tog sektora. 

Dekanica TTF-a Sandra Bischof, objasnila je kako je za tekstilnu, kao i za sve druge industrije u vremenima teške gospodarske krize važna briza iprilagodljivost. Upravo zbog toga TTF svake godine mijenja i prilagođava nastavni program. Osim toga, progovorila je i ugledu tekstilne industrije i fakulteta: - Mi imamo izuzetno loš odaziv studenata zbog lošeg imidža naše industrije. Krajnje je vrijeme da se otvorimo prema zemlji i Europi te da pošaljemo pozitivne primjere uspješnih kompanija i pojedinaca. 

Ivan Cerovečki, predsjednik Nadzornog odbora Kotke za stanje u tekstilnoj industriji okrivio je i loše vlasnike kompanija, loše odrađene privatizacije ali i dovođenje stranih trgovačkih lanaca koji su svoje kapacitete popunili robom sa dalekog Istoka, čime su domaći tekstilci automatski postali preskupi i nekonkuretni. - Danas opstaju samo oni koji su mogu priuštiti da budu jeftini i oni koji se mogu brzo modernizirati. Političari su nam uvijek govorili da treba raditi, nas nitko nije htio poslušati. Osim toga imali smo niz krivo postavljenih rukovodećih struktura što se dodatno pogoršalo u privatizaciji, kaže Cerovečki. Zbog svega navedenog, ustvrio je Cerovečki, moramo stvoriti studente spremne za tržište, a ne za burzu rada, na čemu TTF radi već dugi niz godina u suradnji s tekstilcima.

26. travanj 2024 10:21