Hrvatska
StoryEditor

‘To su sredstva za podmirenje dugova koji dolaze na naplatu‘

27. Ožujak 2013.

Ministarstvo financija danas je potvrdilo da je Hrvatska izdala 10-godišnju obveznicu u vrijednosti 1,5 milijardi dolara, uz konačni prinos od 5,625 posto, a najavljuje da će se sredstva utrošiti za podmirenje dugova koji dospijevaju na naplatu u idućem razdoblju.

Hrvatska je jučer izdala 10-godišnju obveznicu u vrijednosti 1,5 milijardi američkih dolara, a Ministarstvo u obavijesti, koju je objavilo na svojim mrežnim stranicama, ističe da je potražnja za hrvatskim državnim obveznicama bila pet puta veća od ponude, što je omogućilo niži prinos u odnosu na preliminarnu cijenu od 5,875 posto.

-Pokazalo se da postoji vrlo visok interes za hrvatske vrijednosne papire, a upis su tražila 372 investitora s upisanih nešto manje od 8 milijardi dolara- navodi se u priopćenju.

Napominju i kako je izdanje hrvatskih obveznica provedeno ‘u okruženju koje na financijskom tržištu nije bilo lagano, u vrijeme kada su financijska tržišta pod utjecajem ciparske krize, koja je narušila stabilnost tržišta kapitala posljednjih tjedana, i nedavnog smanjenja kreditnog rejtinga Hrvatske od strane agencija Standard & Poor‘s i Moody‘s, tako da su se procjene prinosa novog izdanja kretale u širokom rasponu‘.

Aranžeri izdanja bili su Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs i JP Morgan.

16. svibanj 2024 21:24