Hrvatska
StoryEditor

Tomislav Karamarko je u sukobu interesa

15. Lipanj 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

- Iznošenjem osobnih stavova i prijedloga kojima se zalagao za povlačenjem RH iz arbitražnih postupaka koji se vode između Hrvatske i MOL-a, osobito na sastanku Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta u svibnju 2016., dužnosnik Tomislav Karamarko bio je u sukobu interesa.

Povjerenstvo: Tomislav Karamarko nalazi se u situaciji mogućeg sukoba interesa

Odluka je to Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Članovi Povjerenstva pomno su i sa više aspekata sagledali privatne, poslovne i službene odnose koje je Tomislav Karamarko imao u slučaju poslovnoe suradnje svoje supruge Ane Karamarko i svog prijatelja Josipa Petrovića. Stoga su zaključili i kako se zbog poslovnih i osobnih odnosa između  njega i Petrovića, Karamarko nalazi u situaciji u kojoj privatni interesi mogu utjecati na njegovu nepristranost u obnašanju dužnosti prvog potpredsjednika Vlade RH.

Povjednostavljeno, zbog poslovnih odnosa koji s Petrovićem datiraju još iz 2006. kada je Karamarko bio suvlasnik tvrtke Soboli a Petrović u Upravi Ine i kada je Soboli ostvarila dobit od 5,5 milijuna kuna u direktnom poslovanju s Inom putem ugovora na kojima su vidljivi Petrovićevi potpisi ali i slijedom izjava Tomislava Karamarka da mu je Petrović dugogodišnji prijatelj, s neznatnim razlikama u stavovima svi su članovi Povjerenstva zaključili da je to situacija mogućeg sukoba interesa.

Zbog toga, jednoglasni su, Karamarko ne može sudjelovati u procesima donošenja odluka vezanim uz arbitražu između Ine i Mola ili onim odlukama koji se tiču Ine.

Karamarko nije postupao u skladu s obvezom čuvanja vlastite vjerodostojnosti obnašanja dužnosti prvog potpredsjednika Vlade čime je povrijedio načelo djelovanja iz članka 5. Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Naime, jedna pod najvećih krimena koje se Karamarku stavljaju na teret njegov je propust da javno prizna, obznani i deklarira kako su postojali poslovni odnosi između njega i Josipa Petrovića a čije društvo Peritus Savjetovanje d.o.o. obavlja niz obavještajnih i savjetodavnih usluga za MOL.

Dodajmo ovome i kako je Povjerenstvo jednoglasno odlučilo kako neće pokretati postupke po pitanju poslovanja tvrtke Soboli iako su o tome zaprimili dvije neanonimne prijave.

29. lipanj 2022 18:21