Hrvatska
StoryEditor

Treba li prvi Venture capital fond pokrenuti država ili ne?

16. Srpanj 2015.

Kreditom Svjetske banke od 20 milijuna eura, država pokreće prvi Venture Capital fond. Riječ je o projektu poduzetničkog kapitala za inovacije i poduzetništvo u sklopu kojeg će biti osnovan Pilot-fond poduzetničkog kapitala (Pilot Venture Capital Fund), kako bi se osiguralo financiranje za inovativne MSP-ove i novoosnovana poduzeća.

U okviru Projekta osnovat će se i Fond za poticanje ulaganja u kapital u ranoj fazi financiranja (Seed Co-Investment Fund), koji će osigurati manje iznose za financiranje rizičnim kapitalom, zajedno s ulagačima na tržištu, poput poslovnih anđela i inkubatora. Pilot-fondom poduzetničkog kapitala upravljat će privatno društvo za upravljanje fondovima, dok će HAMAG-BICRO upravljati Fondom za poticanje ulaganja u kapital u ranoj fazi financiranja.

‘Najveći problemi za male i srednje poduzetnike su nedostatak ulaganja u vlasnički kapital, povećana rizičnost kapitala, raspodjela kapitala velikih i malih te investicijska rupa, odnosno nedostatak investicija od dva do dvadeset milijuna kuna‘, rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na skupu kojeg su organizirali Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga banaka. Maras nudi povoljne razvojne kredite, kreditna jamstva, venture capital fondove i garancije Europske unije kao rješenja poduzetničkih problema.

Dakle, svi oni poduzetnici koji se nisu usudili ući u rizik jer nisu mogli pronaći čak ni par stotina eura za svoj projekt ili ideju, uskoro će moći. Država je prepoznala potencijal inovativnih poduzetnika i potencijal tzv. fondova rizičnog kapitala. Istina, zgodno je to prepoznala tek sada, uoči izbora, ali većina poslovnog i financijskog svijeta kaže bolje ikad nego nikad. A većina se jedino i broji.

Argumente za i protiv teze da prvi venture capital fond treba pokrenuti država u Liderovom Fight Clubu sučelili su Mirna Marović, predsjednica Hrvatska Private Equity i Venture Capital Asocijacije (HVCA), te poslovni anđeo Hrvoje Prpić. Što su rekli provjerite OVDJE gdje i sami možete ostaviti svoj glas.

28. travanj 2024 11:42