Hrvatska
StoryEditor

Treba nam dodatna fiskalna konsolidacija i rebalans proračuna

19. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Odbor za fiskalnu politiku održao je svoju 9. sjednicu na kojoj je Ministarstvo financija izložilo privremeno izvršenje državnog proračuna za 2012. godinu, izvršenje proračuna u siječnju 2013. godine i procjenu izvršenja fiskalnog pravila u 2012. godini.

Prema preliminarnim podacima, u 2012. godini, u uvjetima pada ekonomske aktivnosti, ostvarena je značajna fiskalna konsolidacija, kako s prihodne tako i s rashodne strane  proračuna, dok je proračunski deficit ostvaren na razini planiranog. Otvoreno je pitanje daljnje konsolidacije sustava zdravstva, studentskih centara, željeznica i autocesta.

Plan proračuna za 2013. godinu i izvršenje u siječnju te opažena negativna gospodarska kretanja, prema mišljenju Odbora, upućuju na potrebu dodatne fiskalne konsolidacije u ovoj godini i potrebu za rebalansom državnog proračuna. Prema Zakonu o fiskalnoj odgovornosti, fiskalno pravilo za 2012. godinu ukazuje na potrebu smanjenja ukupnih rashoda općeg proračuna izraženih udjelom u BDP-u za najmanje jedan postotni bod. Privremeni podaci koje je Ministarstvo financija prezentiralo Odboru, a koji su pripremljeni prema ESA95 metodologiji, upućuju na zaključak da je ovo pravilo bilo zadovoljeno u 2012.

Odbor je ukazao da takav zaključak ključno ovisi o računovodstvenim pravilima u pogledu tretiranja duga brodogradilišta, te da ga treba uzeti s rezervom i s obzirom na karakter privremenosti podataka i na mogućnosti njihovih promjena, posebice podataka o BDP-u. Stoga će svoju ocjenu ispunjenja fiskalnog pravila Odbor donijeti nakon objave konačnih podataka o ostvarenju proračuna u travnju 2013.

29. travanj 2024 08:49