Hrvatska
StoryEditor

U Međimurju se dozvole dobivaju brzo, ali ne i u nekim drugim dijelovima Hrvatske

15. Prosinac 2014.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je u ponedjeljak u Čakovcu, gdje se susreo s međimurskim poduzetnicima, kako u Međimurju nije primjetio sporost administracije te kako i to pokazuje da puno toga ovisi o lokalnoj i regionalnoj upravi.

"U Međimurju nisam primjetio sporost administracije", kazao je Vrdoljak, ističući kako se u Međimurju i Varaždinu potrebne dozvole dobiju vrlo brzo.

To nije slučaj u nekim drugim dijelovima Hrvatske gdje proces traje mjesecima, rekao je Vrdoljak, uz napomenu kako je na vlasti ista Vlada i svugdje su na snazi isti zakoni. "To očito govori da puno toga ovisi o lokalnoj i regionalnoj upravi", kazao je.

Ministar je naglasio kako međimurski gospodarstvenici pokazuju poduzetničku samoinicijativu koja se događa kroz dobru suradnju s državnom i lokalnom upravom te istaknuo kako postižu najveći izvoz i produktivnost, ali i kako je to put kojim bi trebala ići cijela Hrvatska.

Naglasio je kako država poduzetnicima treba osigurati uvjete za ostvarenje njihova poslovanja na način da javni sektor svojim uslugama servisira realni sektor.

Govoreći o transformaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) u efikasnu i brzu organizacija, Vrdoljak je rekao kao je HGK potrebna hrvatskom gospodarstvu i izvoznicima, ali svaki član komore mora znati zašto plaća članarinu.

U tome smjeru, kaže, ide prijedlog izmjena zakona.

Odgovarajući na upite novinara ministar je ponovio kako lokacije benzinskih crpki na kojima je otkriveno da varaju na gorivu ne može otkriti jer ga u tome priječi zakon.

"Išli smo s optužnim prijedlogom i kršio bih zakon da sam objavio lokacije", istaknuo je, napominjući kako bi on volio objaviti te podatke.

Tijekom posjeta Međimurskoj županiji, ministar Vrdoljak je obišao i tvrtku Tehnix, koju je osnovao Đuro Horvat, dobitnik ovogodišnje nagrade "Inovacija godine" za 2013. godinu. Tehnix je nagradu dobio za MBO-T tehnologiju gospodarenja otpadom kojom se miješani komunalni otpad potpuno prerađuje odnosno reciklira.

19. svibanj 2024 15:01