Biznis i politika
StoryEditor

Nova Vlada imat će 18 ministarstava, donosimo popis novih resora

17. Svibanj 2024.
Vlada, sjednicafoto Ratko Mavar

Danas bi se u  Hrvatskom saboru trebalo glasati o novoj Vladi. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavit će danas u Saboru nove ministre, a nakon rasprave zastupnici će glasati o povjerenju Vladi koja će imati 18 ministarstva, od kojih tri pripadaju Domovinskom pokretu.

DP je tako dobio Ministarstvo demografije i useljeništva, Ministarstvo gospodarstva te Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Premda svi ostali resori ostaju u rukama HDZ, neka su ministarstva promijenila ime i dio djelokruga. Nova će vlada tako imati Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih.

Sa radom prestaju i Središnju ured za demografiju i mlade i Središnji ured za razvoj digitalnog društva. Ostala tijela Vlade nastavljaju sa radom bez promjene imena i djelokruga.

Ministar demografije bit će teolog Ivan Šipić, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro, a novi ministar gospodarstva, bit će odvjetnik Ante Šušnjar. On je član Predsjedništva DP-a i stranačkog Suda časti, a suvlasnik je Odvjetničkog društva Potočnjak i Šušnjar, te odvjetnik Maria Radića, koji ipak neće biti ministar nijednog resora.

Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije preuzima Damir Habijan, Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, a Tonči Glavina novi je ministar turizma. Svi ostali HDZ-ovi članovi dosadašnje postave zadržat će svoje resore, a to se odnosi i na potpredsjednike Vlade.

Tu će funkciju uz resor koji vode zadržati ministar branitelja Tomo Medved, unutarnjih poslova Davor Božinović, mora prometa i infrastrukture Oleg Butković, obrane Ivan Anušić, te prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

 

Evo i popisa ministarstava:

 

1. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (HDZ)

2. Ministarstvo unutarnjih poslova (HDZ)

3. Ministarstvo obrane (HDZ)

4. Ministarstvo financija (HDZ)

5. Ministarstvo gospodarstva (DP)

6. Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije (HDZ)

7. Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije (HDZ)

8. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih (HDZ)

9. Ministarstvo demografije i useljeništva (DP)

10. Ministarstvo kulture i medija (HDZ)

11. Ministarstvo turizma i sporta (HDZ)

12. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (HDZ)

13. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (HDZ)

14. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (DP)

15. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (HDZ)

16. Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine (HDZ)

17. Ministarstvo hrvatskih branitelja (HDZ)

18. Ministarstvo zdravstva (HDZ)

23. lipanj 2024 08:03