Hrvatska
StoryEditor

U samo četiri mjeseca u inozemstvo otišlo 151 liječnika

25. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

U posljednja četiri mjeseca potvrdu Hrvatske liječničke komore za odlazak na rad ili školovanje u inozemstvo zatražio je 151 liječnik. Riječ je o velikom povećanju budući da je tijekom cijele prošle godine potvrde zatražilo tek 44 doktora medicine!

Kako piše Novi list, iz Komore se ograđuju da je uzorak još premali da bi mogli govoriti o trendu, ali navode da je od 30 liječnika koji su ovog srpnja, dakle odmah po ulasku u EU, zatražili potvrde, četvero kao razlog odlaska u inozemstvo navelo je edukaciju odnosno subspecijalističku izobrazbu, a ostalih 26 otišlo bi radi posla.

U kolovozu, pak, od 33 zahtjeva dva su motivirana dodatnim obrazovanjem, a 31 potragom za radnim mjestom izvan domovine.

Podatke je prikupila i analizirala prim. dr. Katarina Sekelj-Kauzlarić, voditeljica Odjela za stručno-medicinske poslove u Komori, te objavila u Liječničkim novinama. Ona je istakla da ako bi se ovaj trend nastavio narednih godinu dana, može se očekivati da oko 300 do 400 liječnika zatraži dokumentaciju za odlazak na rad u inozemstvo. Budući da godišnje oko 400 mladih doktora zatraži izdavanje prve licence za rad, broj onih koji odlaze mogao bi se na godišnjoj razini izjednačiti s brojem onih koji diplomiraju. A ako se tome doda broj liječnika koji svake godine ode u mirovinu, smatra ona, odljev bolničkih liječnika mogao biti još i veći.

Među liječnicima koji odlaze iz Hrvatske najviše je mladih doktora medicine koji predugo čekaju specijalizaciju i zapošljavanje na neodređeno vrijeme, a najradije biraju Njemačku, gotovo polovica njih, te Veliku Britaniju (22 posto). Sve je popularnija i Skandinavija -Švedska s 18 posto i Norveška s 12 posto.

29. travanj 2024 15:31