Hrvatska
StoryEditor

Udruga Franak podnijela prekršajnu prijavu protiv Oreškovića

05. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Udruga Franak u današnjem priopćenju navodi da je podnijela prekršajnu prijavu protiv premijera Tihomira Oreškovića i Vlade RH zbog izostanka informacija o "prijetnjama poslovnih banaka".

- Udruga Franak još je prije pet mjeseci, 1. travnja 2016., godine tražila od Vlade RH konkretne informacije o tome što poslovne banke traže od Republike Hrvatske u sklopu svojih prijetnji pokretanjem arbitražnog postupka. Udruga Franak uvjerena je da ne postoji nikakav valjani razlog zbog kojeg bi se traženja banaka držala tajnom, pogotovo što zahtjevi poslovnih banaka očito sadrže potraživanja i ustupke, bilo financijske bilo druge prirode, a koja su usmjerena na teret državnog proračuna, dakle javnih sredstava Republike Hrvatske. Držimo kako se radi o iznimnom javnom interesu te štoviše pravu građana Republike Hrvatske imati pristup informacijama o tome što poslovne banke traže od Republike Hrvatske, stoji u priopćenju.

Nakon što Vlada RH nije u roku od čak tri mjeseca odgovorila na zahtjev Udruge Franak, Povjerenica za informiranje je 5. srpnja 2016., po žalbi Udruge, donijela zaključak kojim se nalaže Vladi Republike Hrvatske da u roku 8 dana od zaprimanja zaključka riješi u potpunosti zahtjev za pristup informacijama Udruge Franak, sve sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama.

Iz Udruge Franak kažu kako do danas Vlada RH nije odgovorila na zahtjev te smatraju da takvo ponašanje baca veliku sumnju na to da Vlada RH štiti banke i da joj nije u interesu da njeni građani znaju što se zaista pregovara iza zastora pozornice.

Stoga je Udruga Franak podnijela prekršajnu prijavu protiv Vlade RH, točnije protiv premijera Tihomira Oreškovića kao odgovorne osobe, s prijedlogom za izricanje maksimalne propisane kazne - navodi priopćenje objavljeno na stranicama Udruge.

29. travanj 2024 09:41