Hrvatska
StoryEditor

Udruga Franak u Saboru razgovarala s MOST-om o izmjenama Ovršnoga zakona

30. Studeni 2016.

Na konferenciji za novinare održanoj u Hrvatskome saboru, zastupnik Goran Aleksić i koordinator Udruge Franak Denis Smajo izvijestili su medije o najnovijim događanjima vezanim za aktivnosti oko suparničarske tužbe, razgovorima s MOST-om o izmjenama Ovršnoga zakona Zakona o potrošačkom kreditiranju te o najnovijim događanjima u Srbiji vezanim za tamošnju dužničku krizu u vezi sa CHF kreditima.

Na Općinski sud u Zagrebu predana je 30. Studenoga 2011. suparničarska tužba pod pokroviteljstvom Udruge Franak koja će plaćati sve sudske troškove te tužbe. Tužitelji protiv Zagrebačke banke d.d. su Miroslav Poje i Ivan Matas, a njihova zastupnica je odvjetnica Nicole Kwiatkowski. Tužba je podignuta zbog zahtjeva da se vrate preplaćeni iznosi kamate u dvama kreditima s valutnom klauzulom EURO. O konkretnim detaljima govorit će se više uskoro, kada Udruga Franak dobije kopiju predane tužbe.

Danas je održan i sastanak u Klubu MOST-a na kojem su razmatrani prijedlozi Udruge Franak za izmjene Ovršnoga zakona. U Udruzi ističu kako je glavni prijedlog taj da se zabrani ovrha svake nekretnine koja je opterećena hipotekom koja je ugovorena u kreditu s nezakonito ugovorenim odredbama o promjenjivim kamatnim stopama. Razgovaralo se i o potrebnim izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju vezano za propisivanje metodologije za određivanje fiksnih kamatnih marži te vezano za rješavanje problema kredita ugovorenih s RBA zadrugama. Dogovoreno je da će se pokušati pronaći kompromisno rješenje vezano za otežavanje ovrhe nekretnina iz nezakonitih ugovora o kreditu te je načelno podržan i prijedlog za rješenje problema sa fiksnim kamatnim maržama i RBA zadrugama, što je u nadležnosti ministra financija s kojim će se obaviti dodatne konzultacije.

Istaknuto je i kako Udruga Franak još uvijek čeka postupanje DORH-a po kaznenim prijavama iz prošle godine te po prekršajnim prijavama iz ove godine protiv 8 banaka radi, kako su naveli, manipulacija parametrima za promjenu kamatnih stopa.

27. travanj 2024 18:19