Hrvatska
StoryEditor

Uljanik nudi jednu kunu i 75 milijuna kuna jamstava za 3. maj

14. Veljača 2013.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Vlada je prihvatila obvezujuću ponudu Uljanika za kupnju dionica 3. Maja, izmjene Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja te Prijedlog Zakona o tržištu plin čime se završava prilagođavanje Trećem energetskom paketu, tri su ključne odluke donesene na današnjoj sjednici Vlade.

Za kupnju 3. Maja ponuđena je i prihvaćena jedna kuna po dionici, istaknuo je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, dodavši da su cijenu za stjecanje 1.051.118 dionica u državnom vlasništvu (83,33 posto temeljnog kapitala) odredili sukladno preuzetom programu restrukturiranja koji je izradila tvrtka Jadranska ulaganja. Za restrukturiranje u iznosu od 75 milijuna kuna Uljanik nudi i korporativna jamstva, još je jedna od točaka iz ponude, s time da četiri tvrtke kćeri nisu u opsegu ponude Uljanika. Preuzimaju samo temeljni biznis, a tvrtke kćeri idu u vlasništvo AUDIO-a.

- Da je bilo minimalne odgovornosti ovo se moglo dogoditi prije osam godina - nadovezao se i premijer Zoran Milanović, podsjetivši da je konkurencija, posebno iz Južne Koreje i Kine, i kvalitetna i jeftina pa mi moramo biti bolji, stoga sada sve ovisi o sposobnostima menadžmenta.S njime se složila i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, napomenuvši da će Hrvatska predloženim modelima privatizacije brodogradilišta ispuniti jedan od preostalih zahtjeva EK.

Što se pak tiče Zakona o poticanju investicija, važeći je pokazao određene nedostatke i pravne praznine, stoga je bilo potrebno urediti ključna pitanja koja su se odnosila na visinu iznosa poticaja za troškove novih radnih mjesta te izmjene izračuna tih troškova. 

Dakle, kao investicija se definira ulaganje u minimalnom iznosu od 150 tisuća eura, odnosno 50 tisuća eura za mikro poduzetnike, uz uvjet otvaranja najmanje pet novih radnih mjesta, odnosno tri za mirkopodzetnike. Iz toga je isključena zamjenska investicija, osim ako se radi o modernizaciji ili poboljšanju poslovnih procesa. Nadalje, troškovi otvaranja novih radnih mjesta izračunavaju se kao bruto plaća u dovogodišnjem razdoblju, a nova se radna mjesta moraju otvoriti u roku od tri godine nakon završetak radova. Visinu poticaja kao i kriterije za određivanje poticaja određuje Vlada koja i odlučuje može li se određeni investicijski projekt proglasiti od interesa za Hrvatsku.

27. travanj 2024 22:46