Hrvatska
StoryEditor

Unatoč dobrim makroekonomskim podacima gospodarstvo još ne izlazi iz recesije

02. Svibanj 2014.

Iznenađujući rast potrošnje, industrijske proizvodnje i izvoza u prvim mjesecima ove godine ukazuje na poboljšana kretanja u gospodarstvu, no makroekonomisti ne očekuju izlazak iz recesije u prvom kvartalu.

Nakon nedavnog podatka da je industrijska proizvodnja u prva tri mjeseca ove godine porasla 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, danas je objavljeno da je promet u trgovini na malo u ožujku, prema kalendarski prilagođenim podacima, realno porastao 1,3 posto na godišnjoj razini.

To je iznenađujuće dobar podatak, nakon dva mjeseca stagnacije potrošnje.

No, makroekonomisti smatraju da je prerano za zaključak da bi gospodarstvo, nakon pet godina, uskoro moglo proviriti iz recesije. Svi u ovoj godini očekuju daljnji pad bruto domaćeg proizvoda, no blaži nago lani, kada je gospodarstvo palo 1 posto.

 - Kako sada stvari stoje, očekujemo da će u prvom tromjesečju BDP biti otprilike na istoj razini kao u prvom lanjskom kvartalu. Negativno bi na BDP mogle utjecati investicije i javna potrošnja, a treba još pričekati i podatke o robnoj razmjeni u ožujku - kaže Alen Kovač, makroekonomist u Erste banci.

U prva dva mjeseca izvoz je porastao oko 12 posto, što se ponajviše zahvaljuje rastu izvoza u zemlje Europske unije, koje bilježe oporavak gospodarstva.

Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke, očekuje u prvom kvartalu manji pad BDP-a, prvenstveno zbog rasta industrijske proizvodnje. No, treba još vidjeti, kaže, hoće li se taj trend održati.

 - Zanimljivo je i kretanje trgovine na malo, koje pokazuje da je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, došlo do njezina realnog rasta. Tomu je pridonijelo i smanjenje inflatornih pritisaka, odnosno pad cijena na godišnjoj razini, koji je generirao snažniju realnu potrošnju - kaže Šantić.

No, dodaje da treba voditi računa da je prema izvornom indeksu realna potrošnja u ožujku pala 1,3 posto zbog kasnijeg termina uskrsnih blagdana.

 - BDP će i dalje biti pod pritiskom smanjenja domaće potražnje i državne potrošnje. Moguće je da će u prvom tromjesečju BDP stagnirati ili će njegov pad biti bliže nuli, ali na razini cijele godine i dalje očekujem pad gospodarstva od oko 0,5 posto - zaključuje Šantić.

Sličan scenarij očekuje i Hrvoje Stojić, voditelj odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke. Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo makroekonomskim pokazateljima, smanjio je procjene pada BDP-a u prvom kvartalu s 1 na 0,5 posto.

28. travanj 2024 21:10