Hrvatska
StoryEditor

Veliki planovi za luku Tkon

11. Rujan 2012.

U Tkonu na otoku Pašmanu danas je potpisan sporazum o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije za gradnju prve faze trajektne luke, a za što je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture osiguralo 900 tisuća kuna.

Novo bi se pristanište, kako je istaknuto, trebalo graditi 200-njak metara sjeverozapadno od postojećeg, čime bi se regulirale prometne gužve koje nastaju u sadašnjoj trajektnoj luci. Sporazum su potpisali pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić i ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Marinko Slavić.

"Tkon je, nažalost, u takvom stanju da su prometovanje vozila i prijem brodova gotovo onemogućeni, odnosno stvaraju se nesnosne gužve za vrijeme ljetnih mjeseci", rekao je Antešić dodajući kako će se premještanjem trajektne luke taj problem trajno riješiti.

Inače, projekt u prvoj fazi predviđa izgradnju luke, uređenje dijela kupališta i izgradnju parkirališta. U Općini Tkon se nadaju da bi građevinski radovi mogli početi za godinu dana, a njihova vrijednost se procjenjuje na oko 15 milijuna kuna.

"Mještani već godinama čekaju na izmještanje trajektne luke iz središta mjesta. Premještanjem trajektne luke, nestat će one poznate prometne gužve, a sama luka ostaje praktično u središtu Tkona", istaknuo je načelnik općine Tkon Danijel Katičin.

Dio mještana, pogotovo vlasnici ugostiteljskih objekta uz postojeće pristanište, boje se da će izgubiti poslove. Načelnik Katičin ističe pak da će premještanjem luke dobiti svi mještani, jer će se postojeće potpuno preurediti i dobiti nove sadržaje.

Također je rekao kako bi građevinski radovi mogli početi točno za godinu dana. No, projekt neće stati na gradnji pristaništa, kaže Katičin i dodaje da je u dugoročnom planu gradnja ribarske i nautičke luke te uređenje plaže.

19. svibanj 2024 08:27