Hrvatska
StoryEditor

Virovitica dobiva studentski dom

29. Ožujak 2016.
Piše:
lider.media

U Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici Virovitica potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt izgradnje Studentskog doma u Virovitici

Izgradnja studenstkog doma iznosi 18.524.301,88 kuna (od čega se 85% iznosa dodjeljuje iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15% iznosa čine nacionalna sredstva).  Ukupan kapacitet studentskog doma u Virovitici bit će 108 ležaja raspoređenih na dva kata, u 47 soba, 32 dvokrevetne sobe i 5 jednokrevetnih soba, s osiguranim pristupom osobama s invaliditetom.

Izgradnja studentskog doma u Virovitici povećat će dostupnost visokog obrazovanja za osobe slabijeg imovinskog statusa i poboljšati  životni standard studenata smještenih u studenskom domu. Na taj način će se stvarati preduvjeti za postupno povećanje udjela razvojnih kadrova za gospodarstvo Virovitičko-podravske županije.  Projekt je značajan i na nacionalnoj razini, jer će se izgradnjom studentskog doma omogućiti školovanje većeg broja studenata, čime će se pridonijeti poboljšanju obrazovne strukture na državnoj razini, odnosno povećati broj studenata sa završenim visokim obrazovanjem.

- Provedbom ovog i sličnih projekata, kao i njihovom uspješnom implementacijom činimo korak naprijed prema poboljšanju kvalitete smještaja studentskih standarda. Iako su studenti krajnji korisnici ovih projekata, ipak ti projekti imaju itekako veliki utjecaj i na razvoj gradova i županija na čijem su području, istaknuo je ovom prigodom Tomislav Tolušić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Uz ministra Tolušića, potpisivanju ugovora nazočili su i Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Nataša Mikuš Žigman, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Tomislav Boban, saborski zastupnik Josip Đakić, domaćini Sanja Bošnjak, obnašateljica dužnosti župana i gradonačelnik Ivica Kirin, partneri na projektu na čelu s dekanicom Visoke škole Virovitica Vesnom Bedeković i prodekanima Oliverom Jukićem i  Nevenom Garača te ostalim suradnicima.

Natječaj u okviru kojeg su dodijeljeni ovi ugovori otvoren je do 30.6.2020. godine tako da se proces nastavlja i uskoro se očekuje potpisivanje novih ugovora za ostala visoka učilišta.

Natječaj „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju“, koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije usmjeren je prvenstveno na podršku javnim visokim učilištima za proširenje i poboljšanje smještajnih kapaciteta za studente s naglaskom na studente u nepovoljnom položaju. Radi se o ograničenom pozivu na dostavu projektnih prijedloga. Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog natječaja je 934 milijuna kuna.

20. travanj 2024 09:19