Hrvatska
StoryEditor

Visoka godišnja stopa rasta plasmana banaka državi

16. Studeni 2012.

Plasmani banaka nebankarskom sektoru u Hrvatskoj u rujnu su se nastavili smanjivati, to se smanjivanje u većoj mjeri odnosilo na poduzeća, a takva kretanja odražavaju uvjete u realnom sektoru gospodarstva u kojemu ni nadalje nema oporavka gospodarske aktivnosti, napominju analitičari HNB-a.

U rujnu je na mjesečnoj razini smanjenje plasmana iznosilo 1,8 milijardi kuna ili 0,7 posto, odnosno 0,8 milijardi kuna ili 0,3 posto ako se isključi utjecaj tečaja. Iz HNB-a navode kako je trend postupnog razduživanja prisutan već više od tri godine kada je riječ o stanovništvu, a umjereno razduživanje poduzeća primjetno je posebice u posljednjih nekoliko mjeseci ove godine.

Tako se i rujansko smanjenje ukupnih plasmana u većoj mjeri odnosilo na poduzeća, a manje na stanovništvo. U skladu s postupnim smanjivanjem kreditne aktivnosti banaka godišnji se rast plasmana tijekom 2012. usporavao, a na kraju rujna i zaustavio. Kada se isključe utjecaj tečaja i učinak preuzimanja duga brodogradilišta od strane Ministarstva financija, stanje plasmana nebankarskom sektoru na kraju rujna bilo je jednako stanju s kraja rujna prošle godine.

U njihovoj strukturi plasmani poduzećima i nadalje umjereno rastu (2,7 posto), a krediti stanovništvu na godišnjoj razini padaju, za 1,8 posto. Tijekom rujna plasmani banaka središnjoj državi smanjili su se za 0,9 milijardi kuna. U istom su razdoblju depoziti države kod banaka i HNB-a pali za 1,9 milijardu kuna, pa su se neto potraživanja banaka od države u tom mjesecu povećala za 1,0 milijardu kuna. Velik obujam financiranja države na domaćem tržištu i nadalje se ogleda u visokoj godišnjoj stopi rasta plasmana banaka državi, koja je na kraju rujna iznosila 21 posto, navode iz HNB-a.

13. svibanj 2024 07:47