Hrvatska
StoryEditor

Vlada mora poduzeti mjere za smanjenje deficita do kraja travnja

10. Prosinac 2013.

Europska komisija danas je poslala Vijeću preporuke vezane uz prekomjerni deficit hrvatskog proračuna čije je postojanje Komisija utvrdila prošli mjesec.

Osim što treba potvrditi ulazak Hrvatske u proceduru prekomjernog deficita (EDP), Vijeće će razmotriti i Komisijine preporuke za ispravljanje previsokog proračunskog deficita i javnog duga. Kako je manjak u proračunu već sada iznad zacrtanih tri posto (pet posto) i prema predviđanjima će rasti, baš kao i dug (55, posto5) koji će sljedeće godine prebaciti granicu od 60 posto BDP-a,  Komisija je preporučila korekciju do 2016.

Prema izvršnom tijelu Unije, Hrvatska bi deficit trebala u 2014. smanjiti na 4,6 posto, godinu poslije na 3,5 te 2016. konačno doseći 2,7 posto i time se spustiti u zadane okvire.

S obzirom na tešku gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, Komisija je pokazala određenu blagost u rokovima i umjesto propisanih rokova, odlučila Hrvatskoj omogućiti nešto duži put do traženih brojki.

Vijeće će o prijedlogu raspravljati vjerojatno krajem siječnja, što znači da bi Hrvatska do kraja travnja sljedeće godine trebala predstaviti Komisiji plan smanjenja deficita ili poduzeti mjere u tom smislu, kao i pokazati u detalje kako misli ispoštovati zacrtana pravila. 

29. travanj 2024 05:42