Hrvatska
StoryEditor

Vlada odobrila zaduženje: Okoli, tvrtka kćer Plinacro, uzima kredit od 230 milijuna kuna

20. Kolovoz 2015.

Vlada je u četvrtak dala suglasnost tvrtki Plinacro za davanje jamstva njezinoj tvrtki kćeri Podzemnom skladištu plina po kreditnom zaduženju od 230 milijuna kuna radi rekonstrukcije i modernizacije skladišta plina Okoli.

Namjena kredita je modernizacija pogona Okoli (rekonstrukcija i nadogradnja motokompresorskih jedinica), izgradnja dviju bušotina (Ok-62 i Ok-63) i izgradnja sustava zbrinjavanja slojnih voda. Rok korištenja kredita je tri godine, a rok povrata devet godina, kazao je na sjednici Vlade ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. 

- Do sada smo osiguravali sigurnu isporuku plina, a s ovom će se investicijom to dugoročno isplatiti, dodao je na sjednici Vrdoljak.

Uprava i Nadzorni odbor Plinacroa donijeli su, naime, odluke kojima odobravaju davanje jamstva tvrtki kćeri Podzemno skladište plina u kreditnom aranžmanu s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR). Plinacrou, kao društvu u državnom vlasništvu, Vlada mora dati suglasnost za davanje jamstva po kreditu, sukladno odredbama zakona o izvršavanju državnog proračuna za 2015. i o proračunu.

U Podzemnom skladištu plina u tijeku je investicijski ciklus radi podizanja konkurentnosti u odnosu na skladišta plina u neposrednom okruženju, kao i implementiranje novih tehnologija kojima se smanjuju operativni troškovi i povećava efikasnost. Cilj je podizanje sigurnosti opskrbe te pretpostavke za "otvaranje" tržišta plina kroz implementaciju novih softverskih rješenja. Zatvaranje financijske konstrukcije nužno je kako bi Podzemno skladište plina uspješno privelo kraju provedbu projekta tog investicijskog ciklusa.

28. siječanj 2023 01:12