Hrvatska
StoryEditor

Vlada odobrila zaduživanje željezničkim poduzećima

18. Ožujak 2015.

Vlada je danas donijela tri odluke o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora o jamstvu i davanju triju suglasnosti za sklapanje ugovora o zajmu između društava unutar sustava Hrvatskih željeznica (HŽ) i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).

Zajmove će HŽ Infrastruktura, HŽ Cargo i HŽ Putnički prijevoz koristiti za financiranje Projekta održivih Hrvatskih željeznica u Europi odnosno za restrukturiranje, optimiranje broja zaposlenih i povećanje učinkovitosti poslovanja.

Tim odlukama Vlade, HŽ Infrastrukturi odobrava se kreditno zaduženje kod IBRD-a od 79 milijuna eura, HŽ Cargu od 41,5 milijuna eura i HŽ Putničkom prijevozu od 43 milijuna eura.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je da će ukupno tri poduzeća dobiti zajmove po kamati ispod jedan posto, s počekom od tri godine. Rekao je i da će 40 posto od ukupnog iznosa tih kredita biti korišten za retroaktivno financiranje kredita, koji su imali prosječnu kamatu veću od pet posto.

Samo jednokratna ušteda kroz refinanciranje nepovoljnih kredita, kod HŽ Infrastrukture iznosi 68 milijuna kuna godišnje, 74 milijuna kuna kod HŽ Carga i 68 milijuna kuna za HŽ Putnički promet, napomenuo je ministar.

Unutar Programa održivih Hrvatskih željeznica, kaže Hajdaš Dončić, pored ostalog bit će osiguran novac za 50 cestovno-pružnih prijelaza.

Podloga za današnje Vladine odluke je Nacrt projekta održivog razvoja hrvatskog željezničkog sektora, koji je Vlada prihvatila krajem siječnja i kojim se predviđa zajam od jedne milijarde kuna koji bi trebao poslužiti optimiranju broja zaposlenih i tehnološkoj obnovi željeznice.

Ministar Hajdaš Dončić rekao je tada da Vlada daje odobrenje za zajam po načelu "sada i nikad više" te da će uz otpremnine, uz ostalo, biti upotrebljen za gradnju cestovnih prijelaza, optimizaciju voznog parka HŽ-a Cargo te informatizaciju HŽ-a Putnički prijevoz.

29. travanj 2024 14:46