Hrvatska
StoryEditor

Vlada: Predstečajne nagodbe idu u Stečajni zakon

17. Prosinac 2014.
Piše:
liderhrt

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Nacrt prijedloga stečajnog zakona kojega je ministrima prestavio ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Predstečajne nagodbe idu u Stečajni zakon, i za njih je nedležan Trgovački sud (ne kao i do sada Trgovački i Upravni sud).

Fina ostaje u postupku, ali kao agent suda. Za odluku o pokretanju postupka stečaja sud ima rok od 8 dana, svaka odluka ide na internet. Stečaj i predstečaj će ići brže, troškovi će biti manji, a stečajna masa dobit će ‘OIB‘. Stečajni upravitelji birat će se automatski, prema listi, kazao je Miljenić.

Vlada je usvojila i izmjene Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje kojima bi se uveo promjenjivi postotak državnih poticajnih sredstava. Tako bi Ministarstvo financija određivalo postotak državnih poticajnih sredstava po formuli koja bi u obzir uzimala prosječnu kamatnu stopu na nove devizne depozite stanovništva kod banaka oročenih na razdoblje od 1-2 godine, a drugi element bio bi faktor stabilizacije kamatne stope, koji bi bio određen u odnosu na prinose po dospijeću na državne obveznice s preostalim rokom dospijeća od pet godina, kazao je zamjenik ministra financija Igor Rađenović.

Na dnevnom redu Vladine sjednice je bila i odluka o visini osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika kojom će se ta osnovica smanjiti kako se dužnosničke plaće ne bi povećale zbog stupanja na snagu izmjena Zakona o porezu na dohodak. Od 1.1.2015. građanima će porasti plaće, a dužnosnicima neće. Od početka krize osnovica plaće državnih dužnosnika smanjena je za 28,9 posto, kazao je ministar uprave Arsen Bauk.

Vlada je na današnjoj sjednici uredbom odgodila i primjenu članka o mirovinskom osiguranju kojim se braniteljske mirovine razdvajaju na dio vezan za braniteljski i radni staž. Time se udovoljilo jednom od zahtjeva branitelja koji već dva mjeseca prosvjeduju u Savskoj ulici u Zagrebu. Uredbu je ministrima predstavio ministar rada i socijalnog sustava Mirando Mrsić. 

Povećana je i minimalna plaća koja će 2015. godine iznositi 3.029,55 bruto i bit će neoporeziva, kazao je ministar rada i socijalnog sustava Mirando Mrsić.

29. travanj 2024 16:28