Hrvatska
StoryEditor

Vlada treba raspravljati o grijanju, a ne pitanjima koje građane ne zanimaju

25. Listopad 2012.

Predsjednik Hrvatske socijalno liberalne stranke (HSLS) Darinko Kosor ustvrdio je danas na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, u ime Kluba HSLS-i Hrvatske seljačke stranke (HSS), da je na današnjoj sjednici trebalo otvoriti raspravu o poskupljenju grijanja koje će uskoro uslijediti, a ne o pitanjima koje građane ne zanimaju.

Očekujemo da će se o tome raspravljati na idućoj skupštinskoj sjednici, kazao je Kosor. Prema odluci Hrvatske eneregetske regulatorne agencije, nakon što Hrvatski sabor donese zakon o energiji, više od 100.000 građana uskoro očekuje poskupljenje toplinske energije za 37 posto, na početku ogrijevne sezone, a ovih dana očekuju se i oko 30 posto veći računi za plin, upozorio je Kosor.

Ustvrdio je da je prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u svibnju ove godine prevario građane kada je rekao da, nakon poskupljenja struje i plina, neće više biti poskupljenja energije.

Kosor je predložio gradskoj upravi da zajedno s Hrvatskom elektroprivredom (HEP) pronađe rješenje za tih više od 100.000 građana kako bi se smanjio udar poskupljenja ugradnjom razdjelnika topline, odnosno kako bi mogli štedjeti i plaćati samo potrošeno.Gradska plinara ostvaruje profit na građanima i isto tako treba vidjeti može li Grad utjecati na cijenu plina kod distributera kako bi se amortiziralo poskupljenje. Time bismo pomogli građanima rješavati probleme, a ne ih stvarati, kazao je Kosor napominjući kako su jedinice lokalne samouprave razvlaštene i više ne odlučuju o cijenama toplinske energije.

30. travanj 2024 05:05