Hrvatska
StoryEditor

Vujčić: Moglo bi doći do bitno većeg rasta rata kredita u eurima

15. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Banke su prepune novca, a gospodarstvo ne može do povoljnih kredita. Pregovori o kreditima u švicarskim francima zapeli su na pitanju tečaja, a na tržištu je još jedan opasan financijski proizvod.

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je kako Hrvatska narodna banka poput ostalih središnjih banaka može kreirati jeftinu likvidnost bankama iz koje one mogu davati kredite i to HNB već dugo vremena i čini, javlja HRT

Prošli je tjedan u bankama bilo rekordnih 10 milijardi kuna viška likvidnosti koje banke drže u HNB-u po kamatnoj stopi od nula posto. Zašto ne plasiraju taj novac, treba pitati vlasnike banaka, naglasio je te dodao kako je razlika između kamatnih stopa po kojima banke drže tu likvidnost u HNB-u i kamatne stope po kojoj kredite plasiraju poduzećima pet posto. Ono što je napravio HNB je višak likvidnosti koji je pet puta viši nego u eurozoni, novca puno ima i to po kamatnoj stopi od nula posto, rekao je Vujčić. To što novac ne plasiraju u gospodarstvo nego u državne jedinice, Vujčić je objasnio jedino time što banke plasiraju novac tamo gdje im je najmanji rizik.

Vujčić je odgovorio svojim kritičarima rekavši kako je devalvacija u biti nuđenje lakih rješenja koja ne postoje, to je samo tečajna magija i bježanje od problema. Devalvacijom bi ugrozili financijsku stabilnost. Istaknuo je da su rješenja samo u strukturnim reformama. 

Na pitanje o kreditima vezanim uz Euribor i Libor, guverner je rekao kako je već prije dvije godine upozoravao na rizik koji nose. Kazao je kako bi rate kredita u eurima mogle rasti.U Hrvatskoj je trenutno oko 30 posto stambenih kredita vezano uz te dvije kamatne stope prema kojima banke posuđuju novac drugim bankama. S obzirom na razine na kojima su danas, možemo očekivati njihov rast u budućnosti, što bi moglo dovesti do bitno većeg rasta kredita nego što ljudi očekuju, istaknuo je Vujčić. 

29. travanj 2024 00:30