Hrvatska
StoryEditor

Zagreb dodijelio 10 milijuna kuna malim i srednjim poduzetnicima za internacionalizaciju poslovanja

14. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

Grad Zagreb dodijelio je u četvrtak 27 potpora malim i srednjim poduzetnicima za internacionalizaciju poslovanja u ukupnom iznosu od 9,8 milijuna kuna, te sedam potpora socijalnim zadrugama za devet društvenih projekata, u ukupnom iznosu od 2,3 milijuna kuna namijenjenih razvoju društvenog poduzetništva kroz socijalne zadruge.

Potpore malim i srednjim poduzetnicima predviđene su za savjetodavne usluge, marketinške aktivnosti te pripremu proizvoda/usluga za međunarodno tržište. Najniži iznos odobrene potpore je 156.607 kuna, a najviši 693.507 kuna. Najviše potpora dobili su mali i srednji poduzetnici za projekte koji se odnose na informatičke usluge, što je, rekla je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić pokazatelj da se takva vrsta djelatnosti u Zagrebu najviše razvija.

Potpore za razvoj društvenog poduzetništva kroz socijalne zadruge namijenjene su za troškove uređenja i zakupa poslovnog prostora, nabavu opreme, alata, inventara, repromaterijala, promociju, marketing te plaće kao početni kapital za pokretanje poslovanja na društveno odgovoran način. Najniži iznos dodijeljene potpore po pojedinom projektu je 127.664 kune, a najviši 350.000 kuna, javljaju mediji. 

- Grad Zagreb je za poticanje razvoja obrta te malog i srednjeg poduzetništva od 2000. godine do kraja 2015. godine uložio nešto manje od 350 milijuna kuna, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dodavši da su 2000. u Zagrebu krenuli sa poticanjem sedam projekata.

Bandić je istaknuo da Zagreb želi biti ogledni primjer ne samo Hrvatskoj, nego i europskim metropolama. Već su, kaže, došli "do jedne razine, kao Blanka Vlašić 208-209 centimetara" i sada se moraju odrediti kako to preskočiti, a da bi to preskočili moraju, dodaje, reći točno zagrebačkoj i hrvatskoj javnosti što su napravili. Podsjetivši kako je trenutno stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj 17,7 posto, a u gradu Zagrebu 7,7 posto, Bandić je kazao da su samo od prošle godine, kroz ove programe poticanja smanjili nezaposlenost u Zagrebu za oko tri i pol tisuće ljudi. 

Napomenuo je da je početkom 2015. u Zagrebu bilo 41.500 nezaposlenih ljudi, a sada ih je nešto manje od 38.000, te ustvrdio kako to znači da mjere poticanja obrtništva i poduzetništva "padaju na plodno tlo" te će s njima i nastaviti. Uvjeren je da će stopa nezaposlenosti u Zagrebu za 2016. biti za jedan do dva posto manja od ove sada, želi i novoj Vladi da smanji stopu na državnoj razini kako bi građani bolje živjeli, a Zagrebu da i dalje bude "lokomotiva razvoja".

03. svibanj 2024 22:47