Hrvatska
StoryEditor

Zagrebački holding u 2015. godini neće dizati cijene

01. Prosinac 2014.
Piše:
liderhrt

S gradonačelnikom Bandićem ću rado popiti kavu, no međutim gradonačelnik Bandić je mene opunomoćio da prema vlastitoj prosudbi donosim sve odluke samostalno. Imam vrlo kvalitetne suradnike na čiju pomoć mogu računati tako da odluke donosim, doduše u konzultaciji s većim brojem ljudi, ali potpuno samostalno, rekla je sinoć zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek gostujući u Dnevniku HRT-a.

- Prijedlog proračuna za 2015. godinu upućen je u proceduru u gradskoj skupštini. Osnovna značajka tog proračuna su bitno smanjeni rashodi za 450 milijuna kuna. To je otprilike 7% pad rashoda u odnosu na 2014. što je posljedica prije svega izmjena zakona, i to zakona o porezu na dohodak i zakona o financiranju jedinica područne i lokalne samouprave. Ukupno zbog izmjena zakona gradski prioračun će ostati bez oko 780 milijuna kuna. To odgovara iznosu od oko 12% prihoda iz 2014. godine - rekla je Švaljek.

- Zbog toga morali smo predvidjeti dosta mjera uštede. Prije svega uštede se odnose na tzv. nabavu dugotrajne imovine ili kapitalne rashode. Morali smo pronaći i način za uštede na brojnim drugim stavkama od tekućih donacija do sufinanciranja programa u sportu i kulturi. Financiranje Dinama i ostalih klubova još nije odlučeno. Nakon što se donese gradski proračun za 2015. Savez sportova grada Zagreba izradit će program sufinanciranja potreba u području sporta i tada će se znati što će se i u kojoj mjeri financirati - naglasila je.

Kad je riječ o prodaji nekretnina, kazala je kako nije riječ o rasprodaji, nego o aktiviranju imovine koja je do sada bila neaktivna.

- Radi se o imovini kao što su terme Blato, blok Badel, Zagrebčanka, Gredelj, prostor zagrebačkog velesajma. Taj prostor ne donosi adekvatne prihode gradu, a nije bio niti u razvojnoj funkciji jer temeljem tog prostora nije došlo do zapošljavanja - kazala je.

- Od 2013. godine traje proces restrukturiranja holdinga. On se provodi na način da se traži način za uštedu, a ne restrukturira se povećanjem prihoda i cijena. Tako će biti i 2015. godine. Neće doći do potrebe za povećanjem cijena komunalija. Za čelnika Zagrebačkog holdinga bit će uskoro raspisan javni natječaj.Neki projekti će se odgoditi ili će se smanjiti obujam nekih projekata, npr. žičara do sljemena financirat će se sredstvima Europske unije, istaknula je. Dodala je da ima ambicije za društveni angažman. Volim poticati pozitivne promjene, posebno u području gospodarstva - zaključila je Švaljek.

28. travanj 2024 23:27