Hrvatska
StoryEditor

Zahuktao se ‘biznis’ s rušenjem natječaja

16. Veljača 2014.

Otkako je Lider prvi objavio priču o novom fenomenu, tzv. profesionalnim žaliteljima, tvrtkama koje u fazi objave natječajne dokumentacije ruše natječaje javne nabave kako bi dobile povrat troškova žalbe uvećan za odvjetničke tarife, umjesto da se broj takvih postupaka smanjio, povećao se.

Samo u posljednja dva mjeseca na žalbama je ‘dignuto’ otprilike milijun kuna, gotovo koliko i cijelu prošlu godinu (1,4 milijuna). Prema pouzdanim izvorima, trenutačno se više od pedeset posto postupaka Državne komisije za provjeru postupaka javne nabave (DKOM), kojoj predsjeda Vlasta Pavličević, odnosi na takve slučajeve. Povrat troškova žalbi, uključujući odvjetničke tarife, jest od deset do sto tisuća kuna, ovisno o vrijednosti posla. Odvjetnički lobi sada je otišao korak dalje i počeo naručiteljima nuditi nagodbe prije nego što žalbe dospiju u Komisiju. Naručitelji radije prihvaćaju nagodbe od nekoliko tisuća kuna nego da nauče pravilno raspisivati natječaje.

Nije kazneno djelo Ministarstvo gospodarstva još se nije oglasilo na slučajeve lihvarenja odvjetnika iako su ga s time upoznali i DKOM i Udruga gradova. Obje strane traže hitnu izmjenu Zakona o javnoj nabavi kojom bi se ograničile odvjetničke tarife. Obaviješteni su i Hrvatska odvjetnička komora (HOK) i Uskok, no ruke su mnogima vezane jer ne postoje elementi kaznenog djela. Jedino se može promijeniti Zakon o javnoj nabavi, a taj bismo scenarij, prema najavama upućenih, mogli gledati već idućeg mjeseca. - Upravo se prikupljaju relevantni podaci da bi se ocijenilo postoji li osnovana sumnja da su takvim zastupanjem stranaka povrijeđena pravila iz Kodeksa odvjetničke etike, Zakona o odvjetništvu i Statuta HOK-a. U tijeku je i postupak pred disciplinskim tijelima, no o tome ne možemo obavijestiti do završetka postupka - objašnjava Mladen Klasić, dopredsjednik HOK-a. Prema DKOM-ovim javnim podacima, još su se ljetos u postupcima vrtjela imena četiriju tvrtki. Prvakinje u rušenju natječaja jesu tvrtke ZIS te Zaštita i sigurnost, obje u vlasništvu Željka Habazina, koje su u 2013. na 43 žalbe zaradile više od milijun kuna. Zajednički su im i odvjetnici koji ih zastupaju - Goran Gašparon i Zlatka Kerber. Žaliteljicu, tvrtku Izotico, zastupa Krešimir Čule, Temptatio odvjetnik Dominik Nizić, a društvu su se pridružile još dvije tvrtke: Mercur ABD, čije postupke vodi Ira Blažević, i Pro-tehna, koju zastupa Krešimir Šušnjar. Prošle godine te tvrtke uputile su DKOM-u ukupno 83 žalbe na dokumentaciju za nadmetanje. Navodno se pojavilo još nekoliko imitatora, odvjetnika koji imaju jednak ‘modus operandi’, ali u odvjetničkim krugovima nisu poznati. Novost je i to da se na jedan predmet sada javlja nekoliko njih, tako da naručitelji često ‘iskrcaju’ sto tisuća kuna žaliteljima prije nego što dospiju u ozbiljnu fazu natječaja. Pravi profesionalci više se ne žale samo na natječajnu dokumentaciju za nabavu robe i usluga nego i radove, u čemu je i veći novac.

Autor genijalne ideje  Protiv profesionalnih žalitelja stvara se kritična masa na čelu s Udrugom gradova koja, među ostalima, dodjeljuje certfikate zaposlenima u javnoj nabavi. Neki naručitelji odbili su platiti žalbene troškove, opiru se DKOM-ovoj odluci, no prije ili poslije račun će doći na naplatu. DKOM-u preostaje da uspori s rokovima rješavanja žalbi do promjene zakonodavnog okvira.Stručnjaci čak sumnjaju da iza te genijalne ideje stoji stručnjak koji vrlo dobro poznaje sustav javne nabave, mnogo bolje od odvjetnika, koji uglavnom rade po ‘špranci’. Umjesto da se DKOM bavi pravim slučajevima i natječajima u kojima pobjeđuje onaj s kvalitetnijom ponudom i boljom cijenom, vrijeme i novac poreznih obveznika troši se na dosjetljivce kojima očito nitko u Hrvatskoj ne može stati na kraj.

05. svibanj 2024 13:23