Svijet
StoryEditor

Ako vjerujete u oporavak gospodarstva, sada su pravi sektori za ulaganje ciklički

18. Svibanj 2013.

Na Wall Streetu su u petak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, jer su dobri makroekonomski podaci potaknuli cijene dionica u onim sektorima koji su vezani uz rast gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 121 bod, ili 0,80 posto, na 15.354 boda, dok je S&P 500 porastao 0,95 posto, na 1.666 bodova, a Nasdaq indeks 0,97 posto, na 3.498 bodova. Novi rekordi Dow Jonesa i S&P 500 indeksa zahvaljuju se podacima koji ukazuju na jačanje gospodarstva, što je potaknulo rast cijena dionica u industrijskom i energetskom sektoru.

Raspoloženje potrošača u SAD-u dosegnulo je na početku svibnja najvišu razinu u gotovo šest godina, dok su vodeći indikatori gospodarske aktivnosti u idućem razdoblju dosegnuli najvišu razinu u pet godina.

Nedavno obavljeni podaci najavljivali su usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva u drugom tromjesečju, nakon što je u prethodnom kvartalu poraslo 2,5 posto. No, posljednja izvješća pokazuju da se rast možda ne usporava.

- Premda sporo, gospodarstvo se oporavlja. S obzirom na situaciju u drugim dijelovima svijeta, američko je tržište, unatoč nekim slabostima, i dalje najbolje mjesto za ulaganja u ovom trenutku - kaže Doreen Mogavero, direktorica u tvrtki Mogavero, Lee & Co. Dobri makroekonomski podaci potaknuli su rast cijena dionica u sektorima vezanim uz rast gospodarstva, pa je S&P indeks industrijskog sektora jučer skočio 1,4, a energetskog 0,8 posto.

- Ako vjerujete da će se gospodarstvo postupno oporavljati, sada su pravi sektori za ulaganje ciklički, koji su dosad zaostajali za rastom drugih sektora - kaže Michael Sheldon, strateg u tvrtki RDM Financial. Tako je jučer nastavljen uzlazni trend cijena dionica, koji je dan prije zastao jer su ulagače uznemirile najave da bi američka središnja banka mogla početi ukidati poticajne monetarne mjere, koje su glavni pokretači snažnog rasta cijena dionica posljednjih mjeseci.

U cijelom ovom tjednu Dow Jones ojačao je 1,6 posto, dok je S&P 500 skočio 2, a Nasdaq indeks 1,8 posto, što je već četvrti tjedan zaredom kako rastu. Od početka godine Dow Jones porastao je, pak, 17,2 posto, dok je S&P 500 osvojio 16,8, a Nasdaq indeks 15,9 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,53 posto, na 6.723 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,34 posto, na 8.398 bodova, novu najvišu razinu u povijesti, a pariški CAC 0,56 posto, na 4.001 bod.

28. travanj 2024 12:56