Svijet
StoryEditor

‘Američko tržište nafta ponovo preuzelo vodstvo‘

22. Srpanj 2013.

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na londonskom i njujorškom tržištu iznad 108 dolara za barel, pri čemu su po prvi puta od 2010. godine cijene nafte na američkom tržištu premašile one na londonskom.

Cijena barela sirove nafte u Londonu porasla je danas 15 centi, na 108,22 dolara, dok je na američkom tržištu tijekom jutra bila u plusu 39 centi te je dosegnula 108,44 dolara.

- Američko tržište je ponovno preuzelo vodstvo. Vidimo to po obujmu trgovine i porastu interesa za američku naftu - rekao je Olivier Jakob, analitičar iz tvrtke Petromatrix.

Obećanje skupine G20, koja svojim bogatstvom predstavlja 90 posto svjetskog gospodarstva, da će u idućem razdoblju davati prednost poticanju gospodarskog rasta nauštrb štednje, potaknulo je nade u oporavak potražnje za sirovinama.

- Cijene nafte u Londonu mogle bi dodatno ojačati uslijed poboljšanih izgleda za rast potražnje, kao i rizika opskrbe s Bliskog istoka i iz Sudana - smatra Carsten Fritsch, analitičar iz banke Commerzbank. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 106,4 dolara što znači da je bila 29 centi viša nego dan ranije.

17. svibanj 2024 10:30