Svijet
StoryEditor

Bankovna unija bi trebala obuhvatiti i zemlje nove Europe

07. Studeni 2012.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u Tranzicijskom izvješću za 2012. pozitivno je ocijenila aktualne prijedloge Europske unije za uspostavu bankovne unije u eurozoni, no smatra da treba proširiti njihov doseg kako bi se zahvatile i zemlje nove Europe.

"Planovi za uspostavu europske bankovne unije važan su korak prema otklanjanju aktualne krize u eurozoni, no treba ih proširiti kako bi obuhvatili i zemlje nove Europe", kaže se u danas objavljenom najnovijem godišnjem gospodarskom izvješću EBRD-a.

Najnoviji prijedlozi EU-a o uvođenju jedinstvenog nadzora nad bankama i usklađivanju mehanizama za gašenje banaka veliki su koraci u pravom smjeru, navodi se u EBRD-ovu ovogodišnjem izvješću o tranziciji, u trećem poglavlju.

Navedene prijedloge ipak ocjenjuju nepotpunima zato što su ograničeni isključivo na članice eurozone i zato što ovlasti za gašenje banaka zadržavaju na razini pojedinačnih članica.

U EBRD-ovu izvješću izdvaja se zabrinutost, ponajprije u novoj Europi, da će se time banke koje imaju sjedišta izvan eurozone dovesti u lošiju poziciju.

"Zemljama koje nisu članice eurozone trebalo bi omogućiti da odlučuju o svome priključenju i jedinstvenom mehanizmu nadzora i Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM)", zaključuju nadalje u izvješću.

Ujedno predlažu proširenje bankovne unije na europske zemlje koje neće moći ili neće htjeti ući u punopravno članstvo. Prednost toga za zemlje izvan eurozone vide u mogućnosti dobivanja ECB-ove pomoći u likvidnosti, uz pripadajuće uvjete.

U izvješću izdvajaju i zabrinutost da se planirani jedinstveni bankovni nadzor možda neće u dovoljnoj mjeri posvetiti problemima unutar pojedinačnih članica, poglavito u manjim zemljama. Kako bi se otklonile te zabrinutosti, pojedinačnim bi zemljama trebalo omogućiti odgovarajuće sudjelovanje u upravljanju jedinstvenim nadzornim mehanizmom, sugerira se u izvješću.

Za poboljšanje suradnje između vlasti nadležnih za multinacionalne banke u matičnim zemljama i onih zemalja-domaćina u područjima koja ne pokriva jedinstveni bankovni nadzor, kao što je gašenje propalih banaka, EBRD predlaže uspostavu prekograničnih skupina za stabilnost koje bi također uključivale i ministarstva financija.

EBRD je u ovogodišnjem izvješću o tranziciji pod naslovom "Integracija preko granica" posebnu pozornost posvetio gospodarskoj integraciji. Uz analizu Europske bankovne unije, EBRD analizira i uspostavu Euroazijske gospodarske unije.

U fokusu je i utjecaj najnovijih gospodarskih kretanja, posebno krize u eurozoni, na reforme i gospodarstva u tranziciji općenito.

28. travanj 2024 10:51