Svijet
StoryEditor

Bernanke najavio povlačenje poticajnih mjera, indeksi u crvenom

20. Lipanj 2013.

Predsjednik Feda Ben Bernanke kazao je u srijedu da je američko gospodarstvo dovoljno snažno da bi središnja banka mogla početi smanjivati svoje poticajne monetarne programe kasnije u ovoj godini.

Bernankeova potvrda da je Fed sve bliže smanjenju njegovih programa kupnje državnih i hipotekarnih obveznica u vrijednosti od 85 milijardi dolara mjesečno uznemirila je ulagače, izazvala oštar pad cijena dionica i obveznica, pri čemu su prinosi na državne obveznice dosegnuli najvišu razinu u 15 mjeseci.

Umjeren rast trebao bi dovesti do daljnjih poboljšanja na tržištu rada jer čeoni vjetrovi s kojima je suočeno gospodarstvo slabe, rekao je Bernanke na konferenciji za novinare, održanoj nakon dvodnevne sjednice čelnika Feda. Kazao je, također, da očekuje polagan rast inflacije natrag prema dugoročnom cilju središnje banke od 2 posto.

Fedova spremnost na smanjenje iznosa poticajnih programa pokazuje da raste povjerenje središnje banke u održivost i snagu oporavka gospodarstva. Od kada je potkraj 2008. godine smanjila ključnu kamatnu stopu blizu nule, kako bi smanjila dugoročne kamate, potaknula kreditiranje i rast gospodarstva, središnja je banka utrostručila svoju bilancu na otprilike 3.300 milijardi dolara.

-Fed procjenjuje da će se kasnije ove godine moći smanjiti mjesečni iznosi za kupnju imovine, a ako gospodarski podaci budu u skladu s našim očekivanjima, nastavit ćemo postupno smanjivanje programa kupnje u prvoj polovici iduće godine, a ukinuti ih polovicom te godine-kazao je Bernanke.

Dodao je da bi do tada stopa nezaposlenosti trebala biti blizu 7 posto, dok sada iznosi 7,6 posto. Ako se te prognoze pokažu previše optimistične, Fed bi mogao prestati smanjivati programe kupnje obveznica ili ih čak ponovno povećati, rekao je Bernanke.

Ulagače na financijskim tržištima iznenadilo je Bernankeovo izričito navođenje rokova povlačenja Feda s financijskih tržišta jer su prije njegove konferencije za novinare čelnici središnje banke, nakon dvodnevne sjednice, poručili da će Fed nastaviti kupovati državne obveznice u iznosu od 45 milijardi dolara i hipotekarne obveznice u vrijednosti od 40 milijardi dolara mjesečno, ne najavljujući smanjenje tih programa.

Nakon Bernankeovih izjava na Wall Streetu je S&P 500 indeks pao oko 1,4 posto, dok su prinosi na 10-godišnje američke obveznice dosegnuli 2,36 posto, najvišu razinu od ožujka 2012. godine. Odmicanje Feda od izuzetno labave monetarne politike potaknulo je, također, rast tečaja dolara prema najvažnijim svjetskim valutama.

U anketi Reutersa, od 17 analitičara njih 16 očekuje smanjenje Fedovih programa kupnje obveznica do kraja ove godine, a većina ih smatra da će središnja banka s tim procesom početi na sjednici njezinih čelnika u rujnu.

29. travanj 2024 09:47