Svijet
StoryEditor

Britanac Oliver Hart i Finac Bengt Holmstrom dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

10. Listopad 2016.
Piše:
lider.media

Britanski ekonomist Oliver Hart i Finac Bengt Holmstrom dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju, i to za rad na teoriji ugovora, objavila je u ponedjeljak Švedska kraljevska akademija znanosti.

Teorija ugovora proučava modele po kojima državna tijela, kompanije i pojedinci uređuju svoje pravne odnose s posebnim naglaskom na nepredvidive situacije. Počiva na načelima financijskog i ekonomskog ponašanja budući da različite strane imaju različite poticaje za izvedbu odnosno ne izvedbu određenog poteza.

Hartov i Holmstromov rad postavlja "intelektualne temelje" za regulativne mjere na području stečajeva i političkog sustava, objavio je u ponedjeljak Odbor za dodjelu nagrada.

On je "dragocjen za razumijevanje ugovora i institucija u svakodnevnom životu", zaključili su članovi odbora, dodajući da nudi alate za utvrđivanje mogućih zamki u sastavljanju ugovora, uključujući one između dioničara i vodećih struktura uprave u poduzeću, odnosno tijela javne uprave i dobavljača.

Njihovi odnosi uključuju opasnost sukoba interesa te ugovori moraju biti pravilno sročeni kako bi jamčili da će ugovorne strane donositi odluke u obostranom interesu.

Među područjima primjene izdvajaju se modeli utvrđivanja plaća i naknada direktora na temelju ostvarenih rezultata, te sektor osiguranja i aktivnosti u javnom sektoru.

Hart je profesor ekonomije na Sveučilištu Harvard a Holstrom profesor ekonomije i menadžmenta na Massachusetts Institute of Technology.

Nagradu za ekonomiju inače dodjeljuje švedska središnja banka, i to od 1968. godine, u spomen na Alfreda Nobela koji je u oporuci iz 1895. godine osnovao zakladu za dodjelu nagrada za postignuća na području fizike, kemije, medicine ili fiziologije, književnosti, mirotvornog rada. Ekonomija nije bila dio početnog skupa nagrada.

Dvojica nagrađenih ekonomista dobit će i novčanu nagradu u iznosu osam milijuna švedskih kruna (928 tisuća dolara).

21. lipanj 2024 03:44