Biznis i politika
StoryEditor

Nobelova nagrada za ekonomiju za 2024. dodijeljena Daronu Acemogluu, Simonu Johnsonu i Jamesu Robinsonu

14. Listopad 2024.
Nobelova nagrada za ekonomiju 2024. 

Američki akademici Daron Acemoglu, Simon Johnson i James Robinson dobili su Nobelovu nagradu za ekonomiju 2024. ‘za studije o tome kako se institucije formiraju i utječu na prosperitet‘, objavila je u ponedjeljak Kraljevska švedska akademija znanosti.

Prestižna nagrada, službeno poznata kao nagrada Sveriges Riksbank za ekonomske znanosti u spomen na Alfreda Nobela, posljednja je nagrada koja će se dodjeljivati ​​ove godine i vrijedi 11 milijuna švedskih kruna (946 tisuća eura).

- Smanjenje golemih razlika u prihodima između zemalja jedan je od najvećih izazova našeg vremena. Laureati su pokazali važnost društvenih institucija za postizanje toga - rekao je Jakob Svensson, predsjednik Odbora za nagradu za ekonomske znanosti.

- Društva s lošom vladavinom prava i institucijama koje iskorištavaju stanovništvo ne generiraju rast niti promjene na bolje - dodali su organizatori nagrade na svojoj mrežnoj stranici.

Daron Acemoglu i Simon Johnson rade na Institutu za tehnologiju u Massachusettsu, dok je James Robinson na Sveučilištu u Chicagu.

Acemoglu i Johnson nedavno su surađivali na tehnologiji istraživanja knjiga kroz stoljeća koja je pokazala kako su neka tehnološka dostignuća bolja u stvaranju radnih mjesta i širenju bogatstva od drugih.

Nagrada za ekonomiju nije jedna od izvornih nagrada za znanost, književnost i mir stvorena u oporuci izumitelja dinamita i biznismena Alfreda Nobela i prvi put dodijeljena 1901., već kasniji dodatak koji je 1968. ustanovila i financirala švedska središnja banka.

Dosadašnji pobjednici uključuju mnoštvo utjecajnih mislilaca poput Miltona Friedmana, Johna Nasha - kojeg glumi glumac Russell Crowe u filmu ‘Genijalni um‘ iz 2001. - i, odnedavno, bivšeg predsjednika američke središnje banke Bena Bernankea.

Prošle godine, povjesničarka ekonomije s Harvarda Claudia Goldin osvojila je nagradu za svoj rad koji ističe uzroke nejednakosti u plaćama i tržištu rada između muškaraca i žena.

Nagradom za ekonomiju dominiraju američki akademici od njezina osnutka, dok istraživači koji žive u SAD-u također imaju tendenciju uzeti u obzir veliki dio dobitnika u znanstvenim poljima za koja su prošlog tjedna objavljena 2024 laureata.

Taj niz nagrada započeo je s američkim znanstvenicima Victorom Ambrosom i Garyjem Ruvkunom koji su u ponedjeljak osvojili nagradu za medicinu, a završio s japanskom Nihon Hidankyo, organizacijom preživjelih iz Hirošime i Nagasakija koji su se zalagali za ukidanje nuklearnog oružja, koja je u petak dobila nagradu za mir.

14. listopad 2024 14:45