Život
StoryEditor

Zaklada za Nobela povećala nagradni fond na gotovo milijun dolara

15. Rujan 2023.
Nobelova nagrada za medicinu prva je od ovogodišnjih dodjela i bit će objavljena 2. listopada, a zatim slijede nagrade za fiziku, kemiju, književnost i mir

Dobitnici ovogodišnjih Nobelovih nagrada dobit će dodatnih milijun kruna tako da će ukupni nagradni fond iznositi 11 milijuna švedskih kruna, odnosno 986 tisuća dolara.

Kako prenosi Reuters, novčana se vrijednost nagrada proteklih godina povećavala i smanjivala, a iz Nobelove zaklade kazali su da je iznos sad veći jer je jači i njihov financijski položaj. Primjera radi, 2012. nagradni fond je smanjen s 10 na osam milijuna kruna jer je Zaklada željela poboljšati svoje financije, a 2017. povećan na devet milijuna te se 2020. ‘vratio‘ na deset milijuna kruna, odnosno isti iznos kao i prije 2012.

Zlatna 2013.

Međutim, tijekom posljednjeg desetljeća, švedska je kruna izgubila oko 30 posto vrijednosti u odnosu na euro što znači da, piše Reuters, zbog najnovijeg povećanja dobitnici izvan Švedske neće se osjećati mnogo bogatijima.

Za njih, najlukrativnija je bila 2013. kad su nagrade za dostignuća u znanosti, književnosti i miru bile vrijedne 1,2 milijuna dolara i to unatoč smanjenju iznosa u švedskoj valuti na osam milijuna kruna.

Nobelova nagrada za medicinu prva je od ovogodišnjih dodjela i bit će objavljena 2. listopada, a zatim slijede nagrade za fiziku, kemiju, književnost i mir.

25. travanj 2024 15:37