Svijet
StoryEditor

Deutsche Telekom se povlači iz SAD-a?

03. Listopad 2012.

Deutsche Telekom (DT) pregovara o spajanju svoje američke podružnice T-Mobile USA s manjim konkurentom MetroPCS-om, što je protumačeno kao priprema terena za povlačenje njemačkog diva s američkog tržišta bežične telefonije.

Raspravlja se o tome da DT preuzme većinski udio u kompaniji nastaloj spajanjem T-Mobile USA i MetroPCS-a, navode u DT-u, ne želeći otkriti pojedinosti strukture mogućeg sporazuma i upozoravajući da još treba zaključiti važna pitanja.

Dva upućena izvora tvrde da je DT predložio da u transakciju umjesto gotovine uloži svoje poslovanje u sklopu T-Mobile USA. Zauzvrat dobili bi udio u MetroPCS-u, s opcijom njegove naknadne prodaje na burzi.

- To bi se moglo protumačiti kao svojevrsni izlazak Deutsche Telekoma s američkog tržišta, rekao je analitičar Bernsteina Craig Moffett.

Pregovori se vode manje od godinu dana nakon što su američki regulatori DT-u zabranili prodaju podružnice T-Mobile USA, četvrtog po veličini operatera usluga mobilne telefonije u SAD-u, konkurentskom AT&T-u, drugom po veličini operateru, za 39 milijardi dolara.

T-Mobile USA svojedobno je bio Deutsche Telekomova najjjača podružnica ali su mu proteklih godina veći i manji konkurenti počeli naveliko preotimati klijente. DT je proteklih godina u više navrata kao opcije za T-Mobile USA javno spominjao početnu javnu ponudu dionica na burzi, prodaju odnosno pronalaženje partnera.

MetroPCS potvrdio je pregovore, ali je istaknuo da ih ne namjerava detaljnije komentirati, osim ako i nakon što postigne dogovor s DT-om. Poput konkurenta Leap Wirelessa, i MetroPCS prodaje bežične usluge kupcima kojima je cijena važan faktor. Obje su se kompanije u posljednje vrijeme suočavale sa sve žešćom konkurencijom većih kompanija poput Sprinta i T-Mobile USA, budući da ciljaju na iste potrošače.

28. travanj 2024 17:54