Svijet
StoryEditor

Dolar dobio vjetar u leđa

03. Srpanj 2013.

Dolar je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema euru i jenu pod utjecajem dobrih makrogospodarskih podataka iz SAD-a, koji podupiru očekivanja o mogućem skorijem smanjenju poticajnih monetarnih mjera.

U takvim okolnostima euro je prema dolaru oslabio 0,5 posto i njime se trgovalo po 1,2998 dolara. Dolar je na izrazitijem dobitku bio i prema jenu, ojačavši za 0,74 posto, te se njime trgovalo po 100,38 jena, što je njegova najviša razina od 5. lipnja.

Tečaj američke valute danas je dosegnuo najvišu razinu u četiri tjedna prema jenu i najvišu u pet tjedana prema košarici vodećih svjetskih valuta zbog ojačalog optimizma da će najnoviji niz makrogospodarskih podataka iz SAD-a pojačati izglede da američka središnja banka Fed i prije nego što se očekuje počne smanjivati programe poticaja gospodarstvu. Jučer su dolaru vjetar u leđa dale dobre vijesti iz industrijskog sektora u SAD-u.

Ojačala očekivanja o smanjenju Fedovog programa kupovina obveznica podigla su prinose na američke obveznice i povećala privlačnost imovine u dolarima, poglavito zato što su ostale vodeće središnje banke svijeta i dalje sklonije dodatnom ublažavanju monetarne politike.

U središtu pozornosti ulagača bit će ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u krajem tjedna. Očekuje se da će pokazati 165 tisuća novootvorenih radnih mjesta u lipnju, i pad stope nezaposlenosti.

"Novi solidni podaci o novim radnim mjestima poduprli bi izglede za smanjenje Fedova programa i pomogli dolaru da se održi na putu jačanja prema drugim vodećim valutama", tumači Omer Esiner, glavni tržišni analitičar u Commonwealth Foreign Exchangeu u Washingtonu.

Sa zbivanja na drugoj strani Atlantika ulagači će u potrazi za daljnjim smjernicama fokus u četvrtak preusmjeriti redovnom mjesečnom zasjedanju Europske središnje banke (ECB).

28. travanj 2024 09:13