Svijet
StoryEditor

Dolar jača prema euru

02. Listopad 2013.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, dok je tečaj dolara stabilan, jer se ulagači nadaju da obustava rada državnih službi u SAD-u neće dugo trajati i da neće značajnije utjecati na američko gospodarstvo.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,8 posto, a pale su, oko 0,2 posto, i cijene dionica u Singapuru.

No, burzovni indeksi u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasli su između 0,2 i 1,1 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,4 posto.

Unatoč obustavi rada državnih službi u SAD-u, nakon što republikanci i demokrati nisu u ponedjeljak do ponoći postigli dogovor o proračunu, na Wall Streetu su jučer cijene dionica porasle, što je ohrabrilo azijske ulagače.

Rašireno je mišljenje da prekid rada državnih službi neće previše utjecati na tržišta i američko gospodarstvo, ako se dogovor o proračunu postigne brzo.

- Kratkoročno obustava rada ne bi trebala značajnije utjecati na tržišta, dok bi duže trajanje obustave moglo potaknuti američki Fed da odgodi smanjenje poticajnih monetarnih mjera -kaže Kenneth Akintewe, portfelj menadžer u fondu Aberdeen Asset Management.

Uz to, u prethodnom slučaju obustave rada državnih službi 1995. godine S&P 500 indeks blago je porastao. Ulagači se nadaju da će se sličan scenarij ponoviti čim se republikanci i demokrati dogovore o proračunu, pa stoga svaki pad cijena dionica smatraju dobrom prilikom za kupnju.

No, japanski Nikkei indeks oštro je jutros pao jer su se ulagači odlučili na dobitonosnu prodaju, nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih mjeseci. Uz to, nije ih impresionirao novi paket poticajnih mjera, koji je jučer predstavila vlada premijera Shinza Abea.

Na valutnim je tržištima, pak, dolar stabilan, unatoč obustavi rada mnogih državnih službi u SAD-u.

Tako je jutros tečaj eura skliznuo na 1,3520 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3545 dolara.

I dok je prema euru ojačao, dolar je prema japanskoj valuti oslabio. Njegov se tečaj jutros kreće oko 97,80 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,05 jena.

I euro je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj skliznuo s jučerašnjih 133,10 na 132,20 jena.

Nakon što je jučer pala za 30-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila daljnjih 50-ak centi, na 101,50 dolara po barelu

29. travanj 2024 01:41