Svijet
StoryEditor

Engleska banka krenula s monetarnim akcijama, ‘oslobodila‘ 150 milijardi funti

07. Srpanj 2016.

- On je odrasla osoba u sobi – napisali su u bilješci za klijente o guverneru Engleske središnje banke (BoE) Mark Carneyu analitičari tvrtke za financijske usluge Brown Brothers Harriman.

Ocjena stiže nakon što je referendum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU sa scene pomeo sve glavne aktere, s pozornice se povlači aktualni premijer David Cameron, dok su najžešći pobornici Brexita; Nigel Farage i Boris Johnson, od pobjednika preko noći postali gubitnici. Kako se pokazalo, nitko od Britanaca u oporbi ili među vladajućima nije pripremio plan za "dan poslije", nitko osim Carneya.

Britanski separatisti nemaju plan za razdoblje poslije Brexita

BoE je ususret referendumu, za neovisnu instituciju neobično glasno i jasno, upozoravao da će on imati "materijalne posljedice" po državu i građane, da bi ovog tjedna javio kako postoje dokazi o "kristalizaciji prvih predviđenih rizika".

‘Otriježnjeni’ Britanci već požalili zbog Brexita

- Postoje dokazi da su se pojedini rizici počeli kristalizirati. Aktualni izgledi za financijsku stabilnosti u UK su izazovni - piše u važnom ovotjednom izvješću BoE, prenosi BBC.

Monetarna (re)akcija

BoE je zbog oluje na horizontu umanjio posebne zahtjeve za kapitalizaciju komercijalnih banaka, potencijalno oslobodivši do 150 milijardi funti za posuđivanje.

- Ovo je velika promjena – rekao je Carney. - To znači da će tri četvrtine banaka u UK, koje imaju udio od 90 posto u izdavanju zajmova, odmah imati veću fleksibilnost da kućanstva i tvrtke opskrbe kreditima.

Iako je Carney prepoznao ekonomske rizike od kojih su se pojedini, poput pada vrijednosti funte, počeli "materijalizirati", on kaže da se pripreme ususret referendumu isplaćuju i da Brexit pokazuje i pojedine pozitivne rezultate. Financijsko tržište je zasad stabilno, pala je cijena zaduživanja za vladu i poduzetnike, dok je pad funte osnažio izvoznike. Ipak, investitori mogu biti zabrinuti zbog profitabilnosti i ekonomskog rasta, rekao je guverner.

Uz obećanje poticaja obveznice zaronile u negativan teritorij

Brexit pruža idealnu priliku za proučavanje monetarne politike i instrumenata od kojih rado zaziremo ili ih potpuno ignoriramo u Hrvatskoj. On je već početkom ovog tjedna pokazao da ništa nije uklesano u kamenu. BoE smjernice i pravila mijenja u realnom vremenu, uključujući uvjete za osiguravajuća društva sa svrhom umanjivanja rizika od rasprodaje korporativnih obveznica.

S&P: gubitak na dionicama zbog Brexita najgori u povijesti

Wall Street Journal i Reuters pišu da bi Banka već idućeg tjedna mogla sasjeći glavnu kamatnu stopu po kojoj dodjeljuje zajmove komercijalnim bankama s aktualnih 0.5 na 0.25 ili čak nula posto. Potez će imati čitav niz posljedica, uključujući daljnju deprecijaciju funte jer niske kamatne stope uobičajeno valutu čine manje privlačnom investitorima koji traže prinose na deviznom tržištu.

Podjednako uobičajeno, obećanje daljnjeg monetarnog poticanja (stvaranja svježeg novca), ruši stopu zaduživanja za državu. Ujedinjeno Kraljevstvo je 30. lipnja prvi put u povijesti zabilježilo negativan prinos na dvogodišnje državne obveznice. Drugim riječima, investitori su pokazali spremnost da plaćaju, umjesto da budu plaćeni za njihovu kupnju.

Prvi put u povijesti negativni prinos njemačkih desetogodišnjih obveznica

29. travanj 2024 01:48