Svijet
StoryEditor

Erste grupa ostvarila 125 milijuna eura neto dobiti

30. Srpanj 2013.

Austrijska Erste grupa u drugom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je 125 milijuna eura neto dobiti, što je 17 posto više nego u istom razdoblju lani, priopćeno je danas iz te banke.

Istodobno, njezina dobit prije oporezivanja iznosila je 68 milijuna eura, dok je usporedbe radi, u istom lanjskom razdoblju bila 241 milijun eura.Neto prihodi od kamata, najveći izvor bančinih prihoda, pritom su smanjeni 9,4 posto, na 1,19 milijardi eura.

„Zadovoljavajući je to rezultat ako gledamo sve izazovnije operativno okruženje za banke, koje čine upravo ono što političari i regulatori žele od njih, tj. uzimaju depozite iz kojih pozajmljuju stvarnim klijentima“, kazao je izvršni direktor Erste grupe Andreas Treichl.Erste banka bilježi pad prihoda budući da zemlje srednje i istočne Europe u kojima posluje i dalje prolaze kroz recesiju ili bilježe tek slabi gospodarski rast.

Banka je nedavno smanjila svoje procjene zarade za ovu godinu. Sada očekuje 5 posto manji operativni profit prije provizija za 2013. godinu, jer pad prihoda i dalje nadmašuje smanjivanje troškova i rezervacija za loše kredite.

U svojim najnovijim procjenama, Erste grupa očekuje blago poboljšanje gospodarske izvedbe u srednjoj i istočnoj Europi u drugoj polovini godine, no stope rasta i dalje će u toj regiji ostati umjerene.

26. travanj 2024 14:49