Svijet
StoryEditor

Euro prvi put u tri mjeseca iznad 1,33 dolara

09. Lipanj 2013.

Na valutnim je tržištima prošloga tjedna dolar oštro pao jer su smanjeni izgledi za zaoštravanje monetarne politike u SAD-u, dok je euro ojačao jer Europska središnja banka nije pokazala namjeru da dodatno olabavi politiku.

Tečaj eura prema američkoj valuti skočio je prošloga tjedna 1,7 posto, na 1,3215 dolara, a u četvrtak se, po prvi puta nakon tri mjeseca, probio i iznad razine od 1,3300 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je, pak, za 1,3 posto, na 128,90 jena.

I dolar je oštro pao prema japanskoj valuti, i to za 2,9 posto, na 97,55 jena. U jednom je trenutku, po prvi puta nakon dva mjeseca, zaronio i ispod razine od 97 jena.

Dolar se našao pod pritiskom zbog slabih podataka koji pokazuju da američko gospodarstvo, doduše, raste, ali ne tako snažno da bi središnja banka mogla smanjiti poticajne monetarne programe.

S druge strane, tečaj eura u četvrtak je dobio snažan poticaj nakon izjave predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija da zasad ne vidi potrebe za uvođenjem negativnih kamata na depozite komercijalnih banaka u središnjoj banci.

Na redovitoj sjednici čelnici ECB-a odlučili su da ključne kamatne stope ostaju na postojećim razinama, rekordno niskih 0,5 posto, dok kamata na depozite ostaje na nula posto.

U posljednje vrijeme učestala su nagađanja o mogućem spuštanju kamate na depozite u negativno područje kako bi se komercijalne banke odvratilo od držanja novca kod središnje banke i potaknulo ih da taj novac pretoče u kreditne plasmane prema kompanijama i stanovništvu.

-Općenito, Draghi je pokazao manju sklonost snižavanju kamatnih stopa nego što se očekivalo. Iako je kazao da je ECB razmatrala negativne kamate na depozite, sama činjenica da to nije učinila već sada bila je snažan poticaj jačanju eura- kazao je Omer Esiner, strateg u tvrtki Commonwealth Foreign Exchange.

Dolar se ponešto oporavio tek u petak, nakon podataka da je u svibnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 175.000, što ukazuje na umjereni tempo zapošljavanja u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Ti podaci smatraju se izuzetno važnima jer je Fed poručio da će smanjiti svoje programe otkupa obveznica tek kada se značajnije poboljša situacija na tržištu rada.

-Moglo bi se reći da je izvješće ‘za dlaku‘ bolje nego što se očekivalo, ali mislim da će ga tržišta primiti kao povoljnu vijest. Ipak, prisutno je dosta neizvjesnosti u vezi smjera kamatnih stopa, pa je pred nama promjenjivo ljeto- kazao je Michael Woolfolk, strateg u banci BNY Mellon.

U toj neizvjesnosti najviše je prošloga tjedna ‘profitirala‘ japanska valuta koju ulagači smatraju sigurnim utočištem u nesigurna vremena.

18. svibanj 2024 08:25