Svijet
StoryEditor

Europa ozbiljno koči Wall Street

28. Svibanj 2012.

I ovoga se tjedna na Wall Streetu očekuje nesigurno trgovanje jer će opasnost od izlaska Grčke iz eurozone držati ulagače na oprezu, a na smjer tržišta utjecat će i novi podaci iz američkog gospodarstva.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna ojačao 0,7 posto, na 12.454 boda, dok je S&P 500 porastao 1,7 posto, na 1.317 bodova, a Nasdaq indeks 2,1 posto, na 2.837 bodova.No, rast cijena dionica nije toliko posljedica boljeg raspoloženja ulagača koliko tehničke korekcije nakon tri tjedna neprestanog poniranja. Od početka svibnja S&P 500 indeks potonuo je više od 5 posto.

Kako se približavaju novi parlamentarni izbori u Grčkoj 17. lipnja, sve je veća bojazan da će pobijediti stranke koje se protive oštrim mjerama štednje, koje je bivša vlada dogovorila s Europskom unijom i MMF-om. To bi moglo dovesti do izlaska Grčke iz eurozone i izazvati velike poremećaje na svjetskim financijskim tržištima.

Na razini Europske unije nema plana o tome kako reagirati u tom slučaju, pa je u petak potpredsjednik belgijske vlade Didier Reynders poručio da će središnje banke i kompanije napraviti veliku profesionalnu pogrešku ako se ne pripreme za izlazak Grčke iz eurozone.Mnogi to već rade, pa se procjenjuje da otprilike polovina vlada, banaka i velikih kompanija u eurozoni priprema krizni plan u slučaju grčkog napuštanja eura. No, uz Grčku, zabrinjava i Španjolska. Tamošnje su banke u velikim problemima zbog recesije i gubitaka na tržištu nekretnina. Bankia, četvrta po veličini španjolska banka koja je nedavno djelomice nacionalizirana, zatražila je u petak od vlade pomoć u iznosu od 19 milijardi eura.

Na to su se nadovezali i problemi regija s refinanciranjem dugova. U petak je predsjednik najbogatije španjolske autonomne regije Katalonije izjavio da su opcije gotovo iscrpljene kada je riječ o refinanciranju dugova koji dospijevaju na naplatu ove godine, te da će morati zatražiti pomoć središnjih vlasti.- Europa i dalje zabrinjava. No, kako će izbori u Grčkoj biti tek za nekoliko tjedana, ulagači bi mogli više pažnje posvetiti makroekonomskim podacima“, kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Rockwell Global Capital.

A ovoga će tjedna biti objavljena izvješća o bruto domaćem proizvodu u prvom tromjesečju i zaposlenosti u svibnju, koja će pokazati u kakvoj je formi američko gospodarstvo. U ponedjeljak se u SAD-u ne radi zbog Dana sjećanja.

28. travanj 2024 06:33